Crkve SPC ostaju "Budvanskoj rivijeri"

Mitrpolija crnogorsko primorska osporila je djelimično rješenje o nacionalizaciji ostrva Sveti Stefan, koje je prije šest decenija iseljeno i pretvoreno u grad hotel, a kojim su kuće mještana, kao i četiri crkve, uknjižene na tadašnje hotelsko-turističko preduzeće, a sadašnju Hotelsku grupu "Budvanska rivijera"
178 pregleda 110 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.05.2017. 06:30h

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ ostaće, po svemu sudeći, jedina hotelska kompanija na Jadranu koja u svome vlasništvu ima čak četiri crkve i to one koje se nalaze na ostrvu Sveti Stefan u okviru luksuznog grad hotela.

To je potvrdilo i Ministarstvo finansija, koje je donijelo konačno rješenje, kojim se odbija tužba Mitropolije crnogorsko-primorske i time potvrdio rješenje budvanskog katastra da se ne može poništiti reješenje o nacionalizaciji od prije šest decenija.

Na takvu odluku Mitropolija je odlučila da podnese tužbu Upravnom sudu, gdje se višegodišnji spor sada preselio.

Mitrpolija crnogorsko primorska osporila je djelimično rješenje o nacionalizaciji ostrva Sveti Stefan, koje je prije šest decenija iseljeno i pretvoreno u grad hotel, a kojim su kuće mještana, kao i četiri crkve, uknjižene na tadašnje hotelsko-turističko preduzeće, a sadašnju Hotelsku grupu "Budvanska rivijera".

Nakon što je grad hotel izdat u trodecenijski zakup kompaniji „Adriatic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa, Mitropolija je prije sedam godina pred kotorskim Osnovnim sudom pokrenula spor, kako bi djelimično poništila rješenje o nacionalizaciji Narodnog odbora Opštine Budva koje je donijeto 1960, a kojim bi se dvije najveće crkve, posvećene Svetom Stefanu i prenosu moštiju Svetog Stefana, i formalno vratile u vlasništvo SPC.

Na zahtjev Mitropolije sudski spor se prekida pred kotorskim sudom, a pokreće upravni postupak pred Upravom za nekretnine područne jedinice Budva. Budvanski katastar odbija žalbu SPC, na šta se crkva žalila resornom Ministarstvu, kao drugostepenom organu, koje potvrđuje rješenje budvanske filijale Uprave za nekretnine. Crkva nedavno pokreće spor pred Upravnim sudom, tražeći da se rješenje resornog ministarstva poništi.

„U pitanju je upravni spor, pokrenut po tužbi Mitropolije protiv konačnog rješenja Ministarstva finansija od 10. janura 2017, kojim se odbija žalba Mitropolije izjavljena protiv rješenja Uprave za nekretnine Područne jedinice Budva od 13.05.2016, a kojim se odbija kao neosnovan zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za djelimično oglašavanje ništavim rješenja Narodnog odbora Opštine Budva, koji se odnosi na crkvu Svetog Stefana i crkvu Prenosa moštiju Svetog Stefana“, saopštili su „Vijestima“ iz Službe za informisanje HG „Budvanska rivijera“, pojašnjavajući teret koji je nedavno osvanuo upisan u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na nepokretnostima na ostrvu Sveti Stefan.

Oni su pojasnili da je u pitanju upravni spor, koji se vodi pred Upravnim sudom Crne Gore, gdje su stranke Mitropolija i Ministarstvo finansija, gdje HG Budvanska rivijera nema svojstvo stranke u postupku, već status zainteresovanog lica.

Crkve čiji je titular manastir Praskvica, duhovno su sjedište Paštrovića i Mitropolija nikada nije prekinula brigu o njima. Sveštenici svakodneno obilaze ove vjerske objekte, obavljaju službu, a vjernici na velike praznike odlaze na liturgije.

"Hotelska grupa "Budvanska rivijera" će, kakav god konačan ishod da bude, poštovati odluku nadležnih državnih organa.

Izgrađeno 1442. godine, poslije Drugog svjetskog rata ovo nekadašnje srednjovjekovno paštrovsko utvrđenje i utočište pred turskim i piratskim upadima, pretvoreno je u jedinstveni grad-hotel.

Pedesetih godina XX vijeka iz samog političkog vrha Jugoslavije potekla je inicijativa da se ribarsko selo Sveti Stefan pretvori u luksuzni grad-hotel. Naredba da se ostrvo iseli stigla je 1955. kada mještani odlaze sa ostrva, ostvaljajući osim svojih kuća i četiri crkve koje su bile sagrađene. Luksuzni grad hotel prima prve goste 1960.

Narod "oteo" crkvu, neće kockarnicu

Na ostrvu Sveti Stefan postoji četiri, i temelji pete crkve. Posvećena Aleksandru Nevskom, Crkva Roždestva presvete Bogorodice je porušena prije šest decenija, za potrebe izgradnje kockarnice, da bi je prije nekoliko godina, nakon velikog narodnog ujedinjavanja svih Paštrovića, obnovili.

Crkva je izgrađena u 15. vijeku. Naziv nosi sve do 1938. godine kada je kupljena. Kraljica Marija Karađorđević je tražila od Sinoda SPC da se preimenuje u slavu ruskog sveca kojeg je ona poštovala i kojem se molila. Tadašnje vlasti su je 1959. godine konfiskovale, kao i ostalu cjelokupnu imovinu Karađorđevića i preknjižili je kao opšte dobro.

Na ostrvu postoje još tri crkve. Najstarija, posvećena arhiđakonu Stefanu, građena je 1464. godine i po njoj poluostrvo dobija ime. Najveća crkva, udaljena svega metar od ove, građena je 1885. i posvećena je prenosu moštiju Svetog Stefana.

Treća je skromnih dimenzija i nalazi se jugoistočno od hotelske recepcije i posvećena je Preobraženju Gospodnjem. Živopisana je 1693. godine, a danas su ostali djelovi živopisa Uspenija presvete Bogorodice, iznad ulaznih vrata. Na ostrvu postoje ostaci i petog vjerskog objekta, hrama, posvećenog Svetom Spiridonu.

Bonus video: