Hrapović: Komori pare stižu, neka se drže propisa

U Ministarstvu zdravlja kažu da je Komora mogla da promijeni statut u svoju korist, ali da to nijesu učinili
51 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2017. 15:16h

Ljekarska komora, u skladu sa Zakonom o budžetu, mjesečno dobija sredstva za zarade, ali i za plaćanje struje, interneta i telefonskih računa, tvrdi Ministarstvo zdravlja reagujući na optužbe navode iz Sindikata doktora medicine (SDM).

Oni su prije dva dana saopštili da je je Ljekarska komora gotovo i zvanično ugašena, i da im je isključena struja, internet, telefon... Iz SDM su prekjuče saopštili da je udruženju ljekara nedavno isključena struja i da će, kako 1. maja ističe zakup prostorija, ta institucija Međunarodni praznik rada i dočekati na ulici.

“Nije tačno da je zbog Ministarstva isključena struja, telefon i internet, kao i da se zaposlenima u Komori zbog Ministarstva ne isplaćuju zarade, jer Ministarstvo zdravlja, u cilju zakonitog i efikasnog izvršavanja prenesenih poslova, Ljekarskoj komori Crne Gore redovno, u mjesečnim iznosima, vrši prenos sredstava utvrđenih Zakonom o budžetu za te namjene.

“Zašto u Komori ta sredstva ne koriste, pitanje je za predstavnike ove strukovne organizacije”, navodi se u reagovanju Ministarstva, na čijem je čelu Kenan Hrapović.

Iz Ministarstva ponavljaju da su svi organi Ljekarske komore u obavezi da obavljaju aktivnosti u skladu sa propisima: “Imajući u vidu da Izvršni odbor i dalje postoji, u skladu sa važećim Statutom, kao i da Komora nije promijenila bilo koju nadležnost ovog organa, nije moguće zanemariti ili ignorisati nadležnosti organa koji je Komora ustanovila, u skladu sa zakonom”. Ponovili su da je, prema važećem statutu Komore, Izvršni odbor predlaže Skupštini izbor predsjednika i njegovog zamjenika Skupštini Komore:

“U pogledu činjenice da su dva od ukupno devet članova Izvršnog odbora prestali biti članovi Ljekarke komore, to je bilo neophodno, u skladu sa važećim Statutom Komore, izabrati dva nedostajuća člana Izvršnog odbora, nakon čega bi Izvršni odbor u punom sastavu preduzeo statutarnu funkciju predlaganja kandidata za izbor predsjednika i njegovog zamjenika”.

Kazali su da je Komori na raspolaganju bila i pravna mogućnost da donesu novi Statut, na koji saglasnost daje Ministarstvo, a kojim se može urediti izbog predsjednika Komore i zamjenika i na drugačiji način.

U reagovanju Ministarstva piše da Komora nije ispoštovala jedan od zaključaka sastanka, na koji je potpis stavio i predsjednik Skupštine Komore Nebojša Sekulić, da se dostave pisani predlozi o mogućim rješenjima nastale situacije u Komori.

Bonus video: