Ne mogu da koriste svoje stanove

Pored toga što su neki ljekari nedavno najavili da će napustiti Kolašin zbog nemogućnosti da stanove koje su dobili uknjiže na svoje ime, Pešterac najavljuje i tužbu protiv lokalne uprave
248 pregleda 1 komentar(a)
zgrada Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
zgrada Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.04.2017. 19:16h

Zgrada koja je u Kolašinu građena prije 10-ak godina, za potrebe ljekara i pravosudnog kadra, ima građevinsku dozvolu, izdati su urbanističko-tehnički uslovi, priključena je na vodovodnu, kanlizacionu i PTT mrežu…

To tvrdi Dejan Pešterac, jedan od onih “koji su kupili stanove u potkrovlju od izvođača radova 'Lipa' Cetinje”.

On kaže i da za svu tu dokumentaciju znaju u Opštini Kolašin.

Međutim, iz Sekreterijata za urbanizam su “Vijestima” saopštili da se stanovi u tom objektu ne mogu uknjižiti, “jer zgrada nije uklopljena u plansku dokumentaciju i nema građevinsku dozvolu”.

Pored toga što su neki ljekari nedavno najavili da će napustiti Kolašin zbog nemogućnosti da stanove koje su dobili uknjiže na svoje ime, Pešterac najavljuje i tužbu protiv lokalne uprave.

“Govorim u ime ljudi koji godinama ne mogu da koriste svoju imovinu. Pokušavamo da to riješimo od 2010. godine sa Opštinom. Tada smo im pokazali i dokumentaciju, ali nailazimo samo na nerazumijevanje i nezainteresovanost. Najvjerovatnije je da ćemo, nakon konsultacija sa advokatom, objediniti tužbu protiv lokalne uprave. Opština nas je dovela u zabludu da kupujemo stanove u zgradi, koja je uknjižena i ima svu potrebnu dokumentaciju. Tražićemo i odštetu zbog nemogućnosti korištenja svoje imovine svih ovih godina”, rekao je on.

Pešterac je rekao da su investitori objekta Direkcija javnih radova, Ministarstvo zdravlja, Opština Kolašin, a da se naknadno uključilo i Ministarstovo pravde. Navodno su tom ministrstvu dodijeljena četiri stana, koja ni do danas nijesu useljena.

Pešterac podsjeća i da već 10 godina Opština ne koristi svoj poslovni prostor u prizemlju zgrade.

Upoređivanjem dokumenata koje je dostavio “Vijestima”, vidi se da su UTU, koje je 5. aprila 2007. godine, potpisao tadašnji sekretar za urbanizam Dragoljub Mišović izdati za urbanističku parcelu 475/1 KO Kolašin. U glavnom projektu, takođe, navodi se da će se stambeno- poslovni objekat graditi na toj lokalciji. Međutim, građevinska dozvola, koju posjeduje Peštarac, izdata je za djelove parcela 662, 663 i 672/1, koje su u drugom dijelu grada.

Sekretarka za urbanizam Ivana Grujić rekla je da su upravo to razlozi, zbog kojih “ljekarska zgrada” ne može biti legalizovana. U njenoj službenoj evidenciji, kako tvrdi, nalazi se “glavni projekat poslovno-stambenog objekta ,u kojem su sadržani urbanističko-tehnički uslovi br.05-216/up od aprila 2007.godine.” “Objekat je izgrađen na drugoj lokaciji i kao takav ne odogovara uslovima važećeg planskog dokumenta. Pored toga, u vezi s parcelom na kojoj se nalazi zgrada, postoji imovinski spor”.

Nijesmo krivi i ne pada nam na pamet da kršimo zakon

U kolašinskoj Opštini tvrde da je potrebno proći obimnu i složenu proceduru, koja bi, eventualno, mogla dovesti do nešto jasnijeg stanja u vezi sa zgradom.

Legalizacija objekata u sadašnjoj situaciji, smatraju, bila bi kršenje zakona.

“Nije čudno ukoliko oni koji smatraju da su oštećeni i dovedeni u zabludu treba da tuže ljude odgovorne za to. U svakom slučaju trenutno im ne možemo pomoći da uknjiže stanove na svoje ime, jer za to ne postoje ni minimalni zakonski uslovi. Niko od službenika Sekreterijata za urbanizam neće biti uvučen u tu nezakonitu rabotu, jer niko od njih je nije ni prouzrokovao”, kazali su u Opštini Kolašin.

Bonus video: