Vandali uništili, Suza obnovila: Podgorica opet ima servise za bicikla na trgovima

Ova dva servisa prva su takve vrste u Glavnom gradu, a inicijativa je tada naišla i na podršku NVO Biciklo.me, kao najaktivnijih predstavnika biciklističke kulture u zemlji
102 pregleda 5 komentar(a)
Suza Voda
Suza Voda
Ažurirano: 25.04.2017. 11:07h

Servisi za bicikla na Glavnom i Rimskom trgu, koji su postavljeni u julu prošle kao poklon kompanije voda Suza Podgorici su obnovljeni. Servisima su par mjeseci od postavljanja počeli da nedostaju djelovi, da bi nedavno bili potpuno uništeni.

“U našem gradu vandalizam nad stvarima od opšteg dobra za sve građane nije novina, tako da nismo previse iznenađeni uništavanjem servisa za bicikla. Ono što je naša odluka je da ih popravimo, kako bi zaista više biciklista moglo da ih koristi, nadajući se da će i svijest građana vremenom postati drugačija. Razmatramo mogućnost postavljanja još ovakvih servisa, ali nas njihova bezbjednost i samim tim upotrebna vrijednost limitira u izboru lokacija”, saopšteno je iz kompanije vode Suza.

Ova dva servisa prva su takve vrste u Glavnom gradu, a inicijativa je tada naišla i na podršku NVO Biciklo.me, kao najaktivnijih predstavnika biciklističke kulture u zemlji.

“Nemamo nikoga drugog ko će čuvati ono što imamo, osim nas samih. Nažalost, neki ljudi iz našeg okruženja to ne znaju, pa je naš zadatak da ih upozorimo i poučimo o tome jer možda nijesu imali od koga da nauče. Zbog toga se Biciklo.me trudi da edukuje ljude i van biciklizma koliko je značajno čuvati okruženje za generacije koje će doći poslije nas.”, poručili su iz Biciklo.me.

Dvije stanice za besplatan servis dvotočkaša posjeduju različit alat za osnovne popravke: različite ključeve, uključujući i imbuse, montirače guma, šrafcigere, pumpu za gume, kao i stanice sa nosačem na koje se mogu podizati bicikli. Koliko će trajati novi, obnovljeni servisi ostaje da se vidi.

Bonus video: