U ljekarskoj komori mrak

Čelnici Ljekarske komore podnijeli su prošle sedmice tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva zdravlja
225 pregleda 1 komentar(a)
Milena Popović Samardžić Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Milena Popović Samardžić Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2017. 10:33h

Ljekarskoj komori je prije nekoliko dana isključena struja, a kako 1. maja ističe zakup prostorija, ta institucija će i zvanično Međunarodni praznik rada dočekati na ulici, saopšteno je iz Sindikata doktora medicine (SDM).

Iz SDM su objavili da je “zahvaljujući ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, Komora gotovo i zvanično ugašena”.

“Nakon što je ministar suspendovao rad Komore, nakon što je ugašen internet i telefon, a zaposlenima se mjesecima ne isplaćuju zarade, prije par dana Ljekarskoj komori je ukinuta i struja...”, piše u saopštenju.

Čelnici Ljekarske komore podnijeli su prošle sedmice tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva zdravlja, koje je utvrdilo da su predsjednik te institucije Aleksandar Mugoša i njegov zamjenik Jovan Ivović izabrani mimo važećeg Statuta.

SDM navodi da “od stupanja na funkciju ministra zdravlja jedini rezultati ovog resora su ugašena Ljekarska komora, strukovna organizacija ljekara i par razgovora sa predstavnicima stranih ambasada u Crnoj Gori”.

“Izgleda da ministar više radi na odstupnici ka ambasadorskom mjestu nego na zdravstvenom sistemu. Ali, ako mu je suditi po rezultatu sa Ljekarskom komorom, možda je tako i bolje, jer mogao bi cijeli zdravstveni sistem završiti kao Ljekarska komora kad bi se ministar više udubio,” tvrdi Sindikat, na čije je čelu Milena Popović Samardžić.

U tužbi Ljekarske komore Upravnom sudu piše da u Statutu ne postoji imperativna odredba da se predsjednik i njegov zamjenik biraju isključivo na predlog Izvršnog odbora Komore. Navodi se da je Ministarstvo očigledno napravilo propust.

Hrapović je nedavno, kako je saopšteno, nakon sastanka sa predsvnicima Komore obećao da će ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom finansija u što kraćem roku da definiše model izmirivanja obaveza komore. Riječ je o zaostalim zaradama, neplaćenim računima za telefon i internet koji su nastali jer nije postojalo ovlašćeno lice zbog novonastale situacije u Komori.

Bonus video: