Dobra posjeta u planinarskom domu Za Vratlom: Interesantan mladima i strancima

Mladi Novljani već petu godinu dolaze u dom Za Vratlom da uživaju i druže se uz logorsku vatru u planinskoj noći, kao i da se okušaju u adrenalinskoj avanturi na obližnjem alpinističkom poligonu
109 pregleda 0 komentar(a)
Za Vratlom PK Subra, Foto: Planinarski klub "Subra"
Za Vratlom PK Subra, Foto: Planinarski klub "Subra"
Ažurirano: 25.04.2017. 09:39h

Planinarski dom „Za Vratlom“ kojim upravlja planinarski klub (PK) Subra, tokom aprila bilježi dobru posjetu, uglavnom organizovanih grupa. Protekla tri vikenda preko 120 ljudi koji su boravili u Domu obišlo je i neke od zanimljivosti Orjena.

Grupa od 60 planinara i zaljubljenika u planinu iz Splita, Ploča, Mostara, Makarske i Dubrovnika su uz pratnju članova PK „Subra“, izveli uspon na istoimeni vrh (1679 m), uz Velliki kabao (1894 m), najposjećenije odredište masiva Orjena. Proteklog vikenda u domu „Za Vratlom“ su bili četrdeset i četiri hercegnovska maturanta sa profesorima.

Mladi Novljani već petu godinu dolaze u dom Za Vratlom da uživaju i druže se uz logorsku vatru u planinskoj noći, kao i da se okušaju u adrenalinskoj avanturi na obližnjem alpinističkom poligonu, gdje su im prezentirane tehnike kretanja i alpinistička oprema.

Za njih je organizovan premijerni prolazak novom kružnom stazom do podnožja Subre, trasom koja je izrađena za potrebe 18. Orjenskog maratona, tradicionalne manifestacije koja će održati na ovim terenima posljednjeg vikenda maja. Već idućeg vikenda slijedi nova organizovana posjeta, kada stižu članovi planinarske sekcije „Štrumpfovi“ iz kotorske OŠ „Njegoš“, saopštili su iz PK Subra.

Planinarski dom Za Vratlom izgradjen je 1962. godine i jedini je preostali aktivniplaninarski dom u Crnoj Gori iz tog perioda kada su izgradjena 22 objekta u cijeloj zemlji.

Dom je rekonstruisan u okviru projekta „Planinarenje i biciklizam“. Nalazi se na početnoj tački planinarske transverzale Orjen Lovćen Rumija.

Rekonstrukcija Doma koštala je 450.000 eura sa skloništem duž vrhunskih planinskih staza,a duž cijele trase transverzale Orjen Lovćen Rumija koja je duga oko 200 kilometara postavljena je turistička signalizacija.

Projekat je realizovan u saradnji sa njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), Planinarskim savezom Crne Gore i planinarskim klubom „Subra“ iz Herceg Novog.

Planinarski klub Subra koji upravlja Domom, osnovan je 1932. godine i od tada je radio u kontinuitetu, osim za vrijeme Drugog svjetskog rata. Sada ima 60 tak članova i veliki broj prijatelja kluba. U njemu rade sekcije za markaciju i vodičku službu, speleološka i alpinistička.

Led u jami i kada gora ozeleni

Ledena jama u masivu Orjena u hercegnovskom zaleđu je prirodni fenomen u kojoj tokom cijele godine ima leda.

Slično poznatoj durmitorskoj Ledenoj pećini, povoljni mikro-klimatski uslovi i prokapanje vode sa tavanice, dovode do formiranja najraznolikijih ledenih ukrasa, koji su i sad, kad je proljeće već uveliko „zagazilo“, a gora ozelenila, u Ledenoj pećini prisutni.

Ledena jama od davnina je bila poznata mještanima sela Kameno, jer se nalazi na svega nekoliko minuta hoda od najbližih katuna, ali nije bila poznata, niti dostupna široj javnosti.

Proteklog vikenda, PK „Subra“ završio je poslove na čišćenju i markiranju pristupne staze do ovog atraktivnog speleološkog objekta, smještenog u gustoj bukovoj šumi Kamenske ravni, u podnožju Subre. Mada se zove jama, za silazak nije potrebna posebna oprema, već samo zimska odjeća, neovisno od spoljne temperature.

U otkrivenom dijelu, dugo nakon prestanka snježne sezone zadržava se debeli bijeli pokrivač, čineći veliki kontrast sa okolnom, već oživjelom vegetacijom.

“Mreža zanimljivih lokaliteta, povezana kvalitetnim stazama, već decenijama čini okosnicu ponude Orjena, a kontinurano se radi na njenoj postepenoj dogradnji. Sada, nakon markiranja i uređenja pristupne staze, Ledena jama je postala daleko dostupnija posjetiocima, čime je južni dio masiva dobio još jedno zanimljivo mikro-odredište”, ističe vd direktor Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

Bonus video: