Podnijeta krivična prijava: Učitelj škole u Šavniku udario učenicu jer je ćutala?

"Mislio sam da će pasti i udariti u zid, uhvatio sam je rukama za glavu. Uspaničio sam se", rekao je Ćeranić
265 pregleda 0 komentar(a)
Šavnik učenica, Foto: Facebook/Podgorički vremeplov
Šavnik učenica, Foto: Facebook/Podgorički vremeplov
Ažurirano: 25.04.2017. 13:03h

Učitelj osnovne škole u Šavniku Milija Ćeranić rekao je policiji da je pokušao da spasi učenicu drugog razreda da ne padne, i da je nije udarao, kao što su ga prijavili njeni roditelji.

Ćeranić je juče saslušan u policiji, nakon što ga je majka učenice prijavila kada je nakon časova vidjela ćerkino crveno i izgrebano lice. Fotografija djevojčice objavljena je juče na društvenim mrežama. Njene povrede zabilježio je i ljekar, gdje su je roditelji, kako "Vijesti" saznaju poveli na pregled.

"Ja sam je dva-tri puta pitao zašto nema domaći, ona je samo ćutala, gledala me. Tada sam prišao i obratio joj se povišenim glasom. U jednom trenutku joj nijesam vidio zenice, ona je oblizala usne, samo je prevrula očima. Mislio sam da će pasti i udariti u zid, pored koga je stajala, i uhvatio sam je rukama za glavu, jer je ona mala, njena glava mi je bila kraj ruku. Bio sam uplašen", ispričao je Ćeranić "Vijestima".

On tvrdi da je već imao loše iskustvo, kad je jednom učeniku ranije pozlilo.

Učitelj je potvrdio da je dao izjavu policiji, koju je ponijela majka pošto su završeni časovi.

"Ja sam ispričao šta se dogodilo, nijesam je ničim ogrebao, samo sam je uhvatio za glavu da ne padne", ispričao je učitelj, koji je i odbornik Demokratskog fronta u lokalnom parlamentu.

Direktor Školskog centra Branko Lazarević sinoć je saopštio da su u "postupku utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualne odgovornosti".

"Nema sumnje da ćemo se ovim pitanjem, kao odgovorna uprava, baviti temeljno, a javnost će biti upoznata", naveo je on.

Iz Ministarstva prosvjete "Vijestima" je rečeno da "u bilo kom slučaju nasilje nad djecom od strane nastavnog kadra mora sankcionisati uprava škole".

Oni do sinoć, kako su objasnili, nijesu imali prijavu Školskog centra iz Šavnika.

"Svakako ćemo zahtijevati da se u najkraćem roku utvrdi činjenično stanje i preduzmu hitne mjere u skladu sa zakonom, nakon procedure utvrđivanja odgovornosti", rečeno je iz Ministarstva.

Na Facebook profilu "Podgoričkog vremeplova", koji je objavio fotografiju djevojčice, otvorena je rasprava da li je nasilje legitimno za vaspitanje djece. Neki su to opravdavali, jer su "djeca bezobrazna" i "bila su bolja dok smo smjeli da ih tučemo".

Na takve stavove ranije je upozorio i UNICEF u okviru kampanje pod nazivom "Zaustavimo nasilje". Prva faza kampanje bila je usmjerena na zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja na internetu, dok će se druga faza baviti zaštitom od tjelesnog kažnjavanja.

Službenici Uprave policije MUP-a – Odeljenja bezbjednosti Šavnik su juče, odmah po prijavljenom događaju, preduzeli sve mjere i radnje na utvrđivanju činjenica vezanih za prijavu da je jedan od nastavnika JZU „Obrazovni centar“ u Šavniku udario maloljetnu učenicu.

Iz Uprave policije je saopšteno da je protiv Ćeranića podnijeta krivična prijava.

"Naime, 24.04.2017, službenicima OB Šavnik podnijeta je prijava od strane roditelja sedmogodišnje djevojčice protiv nastavnika M.Ć, u kojoj se navodi da je nastavnik njihovu ćerku udario na času, pred drugim učenicima. Službenici OB Šavnik su odmah preduzeli sve mjere i radnje na utvrđivanju činjenica iz ovog događaja. Uzete su izjave u zakonskoj proceduri od djevojčice i ostalih učenika, od nastavnika M.Ć, kao i njegovih kolega i osoblja škole. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, koji se izjasnio da se u radnjama M.Ć stiču bitni elementi krivičnog djela zlostavljanje, te je na osnovu njegovog izjašnjenja protiv M.Ć. podnijeta krivična prijava u redovnom postupku, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo", navodi se u policijskom saopštenju.

Bonus video: