Fejzić: Kujevićeva učenja mogu podstaći na radikalizam

Reis pozvao nadležne da preispitaju legalnost rada i zloupotrebu djece u svim školama Muftijstva sandžačkog
156 pregleda 76 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2017. 18:10h

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) Rifat Fejzić kazao je "Vijestima" da se u isturenom ženskom odjeljenju novopazarske "Isa begove" medrese u Rožajama promoviše ideologija, koja može podstaći crnogorske muslimane da se pridruže ISIL-u.

"To je i bio razlog prestanka mog angažamana i odlaska drugih ljudi iz te škole. Sasvim je postalo očigledno da se kroz takozvani obrazovni proces, promoviše ideologija koja nije imanetna islamu naših prostora, koja u nekoj svojoj radikalnoj interpretaciji daje i dobar osnov za odlazak u krug pristalica ISIL-a. Takođe, lično Abdurahman Kujević je učenice medrese instrumentalizovao i u političke svrhe, odnosno u direktno promovisanje političke partije koja je filijala političke partije iz Srbije. Nisam ja jedini očevidac prisustva učenica te vjerske škole, nečije maloljetne djece, za promotivnim štandovima stranke BDZ, njihovog prisustva na političkim skupovima. Radi se o udžbeničkom primjeru zloupotrebe obrazovanja i vjere u političke svrhe", ocijenio je reis.

U tom odjeljenju ženske medrese je predavao i Fejzić nekoliko godina, a njegova supruga sve do lani, odnosno, dok po njenoj mjeri nijesu skrojeni uslovi za postavljanje na mjesto koordinatorke u Osnovnoj školi "Mustafa Pećanin" u Rožajama.

Godinu dana nakon toga reis je pozvao nadležne institucije u Crnoj Gori da preispitaju legalnost rada i eventualnu zloupotrebu djece u isturenom odjeljenju novopazarske medrese i drugim školama i vrtićima, koje je otvorilo Muftijstvo sandžačko.

"Svaka vjerska obrazovno-odgojna institucija predstavlja dobitak za vjernike, ako se u njoj istinski uči vjera i odgoj. Ova medresa je funkcionisala u zgradi koja pripada Medžlisu Islamske zajednice Rožaje, i normalno da sam u vremenu kada nije postojala medresa naše IZ, a postojala je potreba za takvom školom, smatrao funkcionalnim i korisnim otvaranje odjeljenja medrese "Isa beg"", kazao je Fejzić.

Podsjetio je da je to bilo još 2001. godine, u vrijeme državne zajednice Srbije i Crne Gore, kada je, tvrdi, pitanje legalnosti bilo u nadležnosti nekih drugih instance.

Obnovom državnosti Crne Gore, pojasnio je Fejzić, došlo je do novih okolnosti:

"Nestankom državne zajednice Srbije i Crne Gore, obnovom državnosti Crne Gore logično je došlo do novih okolnosti, a onda je otvorena i Medrese u Podgorici. Pitanje legalnosti funkcionisanja obrazovnih ustanova definitvno je od tada u nadležnosti institucija države Crne Gore".

Iz Muftijstva sandžačkog su ranije kazali da ta medresa radi po programu Rijaseta Bosne i Hercegovine. Po istom programu, potvrdio je Fejzić, radi i Medresa “Mehmed Fatih” u Podgorici, kao i njeno istureno odjeljenje u Rožajama.

On je kazao da je Nacionalni savjet za obrazovanje prihvatio plan i program medrese, pa svršeni učenici te škole mogu upisivati fakultete u Crnoj Gori:

"Poslužili smo se njihovim iskustvom u pogledu vjerskih predmeta. U određenom segmentu naš program je drugačiji pa obuhvata i druge predmete kao što su fizika, hemija i drugi. U procesu akreditacije marljivo smo radili na usaglašavanju programa opštih predmeta sa standardima i normama srednjoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori. Nacionalni savjet za obrazovanje je prihvatio naš plan i program, te svršenici naše medrese mogu upisivati fakultete u Crnoj Gori, što je još jedna potvrda naše posvećenosti legalnosti".

On je izbjegao da prokomentariše zašto je IZCG u Rožajama otvarala iste vjerske škole kao i Muftijstvo sandžačko i koja je razlika među njima.

"Mislite li da je prirodno da se neko pojavi iz druge države, otvara ustanove i u tom pravu bude jednak i bez ikakvih parametara? Da osnujete najprostiju NVO morate ispoštovati određene uslove. Bahatost u tvrdnji da jedna zajednica sa konfliktnog terena dijeljenja Islamske zajednice u Srbiji, isti scenario prenese na teren druge zemlje, bilo bi suviše neodgovorno ne postaviti se oprezno prema tome. To je razlog zbog kojeg sam se obratio nadležnom ministarstvu, u čijem aršinu poštovanje zakonskih normi i bahato bezakonje ne bi trebali biti jednako tretirani", kazao je Fejzić.

On smatra da Muftijsko sandžačko otvaranjem vjerskih škola u Crnoj Gori želi stvoriti paralelni vjerski i obrazovni sistem.

"Ako državni organi, a i vi kao mediji mislite da se radi o bezazlenom djelovanju bez pokušaja da se destabilizuje jedinstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori, čestitam vam na naivnosti. Poznato je da isturenim odjeljenjem u Rožajama rukovodi persona koja iz inata pokušava stvoriti paralelni vjerski i obrazovni sistem, bez potrebe da konsultuje bilo kakve zakonske norme, osim normi škole iz susjedne države. Tu školu pohađa i izvjestan broj učenica koje nisu državljani Crne Gore, da li se njihov boravak prijavljuje u Crnoj Gori? Da li osoba koja insistira na postojanju muftijstva sandžačkog sa (paradoksalno) sjedištem u Rožajama, zbog svog 'savjesnog' djelovanja ne smije kročiti na teritoriju zemalja Evropske unije?", kazao je Fejzić.

Ne dijeli IZ, samo ne želi nezakonje

Na pitanje da li njegovo neslaganje sa djelovanjem Muftijstva sandžačkog na prostoru Crne Gore može dovesti do podjele u njegovoj Islamskoj zajednici, Fejzić je odgovorio da ne želi da se njegovo "neslaganje sa nezakonjem svodi u ravan ličnog".

"Ja prenosim stav institucije koju predstavljam, i nju ne može podijeliti inat nekoliko osoba čiju reputaciju treba odbraniti moja navodna ogorčenost na to što neko želi podučavati vjeri", kazao je Fejzić.

Pojasnio je da se njegova ogorčenost odnosi samo na zloupotrebu vjerskog obrazovanja u cilju "minoriziranja Islamske zajednice koja je posljednjih godina ostvarila vrijedne rezultate, koji očito pojedincima niti su po volji niti im imponuju".

Fejzić pozvao Dudića da bude gost IZCG i razgovaraju

Fejzić smatra da je dobro da se oglasio predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić, jer je njegovo oglašavanje glas sa prave adrese.

"Umjesto da se dopisujemo preko medija, ja ga pozivam da bude gost IZCG i da otvoreno razgovaramo o svim, među nama otvorenim pitanjima. Jer cijenjeni muftija Dudić rukovodi Islamskom zajednicom u Srbiji, i time sami naziv zajednice jasno implicira područje njegovog djelovanja. Vjerujem da on mora imati kapacitet da izmiri duboko podijeljene muslimane, pripadnike Islamske zajednice u Srbiji, gdje je pošast podjele ušla u ogroman broj porodica i društvenih odnosa. Uz spremnost da se odrekne kontinuiteta uticaja bivšeg muftije, a sadašnjeg poslanika u parlamentu Srbije, kao i od strane njega nametnutih poslušnika u Crnoj Gori, postoji realna mogućnost stvarnog i očekivanog pomirenja. Jer, po slovu Kur’ana, podjela donosi slabost", kazao je Fejzić.

Dudić je ranije "Vijestima" kazao da mu nije jasno zbog čega Fejzić upozorava na ilegalne vjerske škole, kad je i sam učestvovao u otvaranju odjeljenja novopazarske medrese u Rožajama.

Bonus video: