"Jadran" ostao u tivatskoj luci

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, razlog otkazivanja plovidbe su neraščišćeni odnosi sa Hrvatskom oko “Jadrana”
114 pregleda 32 komentar(a)
Jadran, Foto: Siniša Luković
Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.04.2017. 05:31h

Višednevno krstarenje školksog broda (ŠB) Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“ na koje je brod trebalo da isplovi danas iz Tivta, iznenada je preksinoć otkazano.

U informaciji koja je juče iz Komande MVCG proslijeđena upravi Pomorskog fakulteta u Kotoru čiji su studenti trebali da se ukrcaju na „Jadran“ i njime do 3. maja krstare na ruti Tivat - Venecija - Koper - Kotor, stoji samo da je plovidba otkazana iz „tehničkih razloga“.

„Želimo samo da znate da su Pomorski fakultet Kotor, posada ŠB „Jadran“ i Komanda Mornarice VCG dali sve od sebe da dođe do ovog krstarenja, ali se ispostavilo da ono u ovom trenutku nije moguće“, stoji u poruci koju je dekanat Fakulteta za pomorstvo juče uputio studentima.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, razlog otkazivanja plovidbe nije nikakav tehnički nedostatak na samom brodu „Jadran“ koji je upravo izašao sa tri i po godine dugog i preko 1,7 miliona eura vrijednog generalnog remonta u brodogradilištu Bijela.

Informacija da je plovidba za Italiju i Sloveniju otkazana zatekla je i samu posadu „Jadrana“ , koja je sve do subote uveče vrijedno radila da brod priremi za krstarenje, završivši pri tom ukrcaj sve neophodne opreme i hrane za desetodnevni boravak na moru.

Po svemu sudeći, iza odluke Ministarstva odbrane (MO) da otkaže plovidbu jedrenjaka, stoje politički razlozi jer se ova odluka poklopila sa najnovijim medijskim pritiskom koje je u Hrvatskoj na vojne i politilčke čelnike te države napravilo tamošnje Udruženje bivših komandanata ŠB „Jadran“. Petorica komandanata, inače bivših visokih oficira nekadašnje JNA - Stjepan Bernardić, Anđelko Medić, Stipe Lakoš, Milan Marelić i Neven Šeparović utvrdila su da u Generaštabu i Ministarstvu odbrane Hrvatske navodno “postoje struje koje više ne podupiru povratak otetog ŠB 'Jadran' Hrvatskoj”, za što su indirektno optužili načelnika Generalštaba Hrvatske vojske (HV) generala Mirka Šundova i bivšeg komandanta Hrvatske Ratne Mornarice, kontraadmirala Roberta Hranja. Bivši komandanti “Jadrana” saopštili su da će “ostane li ŠB 'Jadran', kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stijegom, biti to još jedan udarac hrvatskoj pomorskoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu”. Oni su pozvali predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da “demantuju informacije koje dopiru iz glavnog stožera HV”, te da nastave aktivnosti na “vraćanju otetog hrvatskog broda iz Crne Gore”.

Iz Ministarstva odbrane Hrvatske “Vijestima” je u petak rečeno da službeni Zagreb ostaje pri stavu da je “brod 'Jadran' neraskidivi dio naše pomorske istorije i da će hrvatska Vlada preduzeti sve legitimne korake kako bi ovaj brod bio vraćen pod hrvatski stijeg.” U petak je inače, tim povodom u Podgorici iza zatvorenih vrata održan sastanak delegacija ministarstava odbrane i vanjskih poslova dviju država na kojem su obje strane iznijele svoje argumente o tome zašto smatraju da vrijedni stari jedrenjak pripada Hrvatskoj, odnosno Crnoj Gori, ali se mimo toga ništa novo nije desilo. Izgleda ipak, da je osjetljivost političkog trenutka u kojem Crna Gora treba uskoro da uđe u NATO za što joj je Hrvatska davala podršku, presudila da se zvanična Podgorica povuče, i da Ministarstvo odbrane naloži Mornarici VCG da otkaže današnje isplovljavanje “Jadrana” iz Tivta, iako je brod trebalo da po unaprijed definisanom kuzrsu, baš zbog ovih političkih okolnosti, do Venecije i Kopra i nazad, plovi daleko od hrvatskih teritorijalnih voda.

Bonus video: