Za naknade se pitaju političari

Da li će naknade za majke biti ukinute znaju direktorica Svjetske banke ili neko iz MMF-a za CG, objavio je “Auditorijum”
122 pregleda 10 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2017. 19:42h

Vlada još nije dobila pravne stavove Ustavnog suda, na osnovu kojih treba da predloži novi zakon koji će se ticati naknada majki sa troje i više djece, saopšteno je “Vijestima” iz Vlade.

Ustavni sud je u srijedu ocijenio neustavnom odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su uvedene naknade. Majke koje su do tada stekle pravo na naknade zadržale su ga, objašnjeno je “Vijestima” u tom sudu, dok je Vladi dat rok od tri mjeseca da Skupštini predloži novo zakonsko rješenje koje bi to stečeno pravo uskladilo sa Ustavom "saglasno pravnim stavovima" u odluci suda.

Iz Vlade su "Vijestima" kazali da će novo zakonsko rješenje vjerovatno donijeti i ranije.

Premijer Duško Marković ranije je kazao da je socijalna politika države destimulativna za tržište rada i da sve više ljudi želi socijalna davanja. Pomenuo je mogućnost da se korisnicama naknada primanja koja sada imaju nadoknade preko drugih modela socijalne politike, kao što su dječji dodatak ili posebne naknade za treće i četvrto dijete.

Premijer je obećao “afirmativniji odnos prema natalitetu”. A to je bio jedan od motiva koje je poslanik Aleksandar Damjanović, kao predlagač, naveo u predlogu zakona o naknadama.

Prema odluci Ustavnog suda, korisnice naknada za majke sa troje i više djece koje su stekle to pravo, primanja ostaju i one će primati umanjeni iznos naknada dok Vlada ne donese novi zakon, kojim će regulisati status korisnica.

Naknade su primale tri kategorije korisnica - žene iz radnog odnosa, penzionerke, te žene sa evidencije biroa za zapošljavanje. Novim vladinim propisom korisnice naknada ne mogu biti u nepovoljnijem položaju, nego što su bile prije nego što su ostvarile naknade.

Ustavni sud je odlukom o neustavnosti zakona kojim se ukidaju naknade zapečatio svaku mogućnost da pitanje da li će one biti ukinute bude riješeno primjenom propisa, i vruć krompir dao u ruke političarima, objavio je pravni portal Auditorium. “O tome da li će naknade za majke biti ukinute mogli su da znaju direktorica Svjetske banke za Crnu Goru ili neko iz MMF-a zadužen za Crnu Goru. Pravnici ne znaju i ne gubite vrijeme, ne pitajte ih ništa", navodi se. Odluka Ustavnog suda još nije dostavljena ni Službenom listu.

Bonus video: