Đačić ne haje za inspekciju, samo rotira DPS kadrove

Iz opozicije su saopštili da predsjednik Opštine zloupotrebljava institute vršioca dužnosti čime pokušava da izigra zakon i upravnu inspekciju
120 pregleda 6 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Pvportal
Mirko Đačić, Foto: Pvportal
Ažurirano: 22.04.2017. 18:04h

Za vršioca dužnosti direktora Službe za razvoj i investicije, predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić imenovao je Dragana Šubarića.

On je imenovan nakon što što je doskorašnji direktor Nenad Rubežić podnio ostavku iz ličnih razloga.

Osim u Službi za razvoj i investicije, na mnogim čelnim mjestima u lokalnoj upravi nalaze se vršioci dužnosti, iako je sadašnja administracija upravljanje Opštinom preuzela prije više od dvije i po godine.

Vršioci dužnosti rukovode Sekretarijatom za Opštu upravu, Građanskim birom, Komunalnom policijom, Službom zaštite i spasavanja, preduzećem Čistoća čiji je Opština osnivač.

Opozicioni odbornici u Skupštini Opštine Pljevlja podnijeće narednih dana Upravnoj inspekciji novi zahtjev za vanrednu kontrolu u Opštini Pljevlja zbog, kako smatraju nezakonitog raspoređivanja, pojedinih službenika na rukovodeća mjesta u lokalnoj upravi i nepostupanja po ranijim nalozima Upravne inspekcije.

Iz opozicije su saopštili da predsjednik Opštine zloupotrebljava institute vršioca dužnosti čime pokušava da izigra zakon i upravnu inspekciju, koja mu je 2. marta naložila da u roku od 20 dana pokrene postupak popune radnih mjesta za koje su utvrdili nepravilnosti.

Umjesto da raspiše konkurs i izabere rukovodioce službi, kako mu je naložila inspektorka Jovana Nišavić, Đačić je nedavno odlučio da napravi samo rokadu funkcija, i na rukovodećim mjestama ostavi dvoje svoje partijskih drugova iz DPS-a Joku Đačić i Seada Vesnića, koji su osuđeni u aferi Snimak.

Vesnić je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno zbog zloupotrebe prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći Centra za socijalni rad uoči parlamentrnih izbora 2012, a Joka Đačić na istu kaznu zbog kupovine glasova uoči lokalnih izbora 2014.

Nišavić je u svom izvještaju konstatovala da krivično djelo za koje su osuđeni Vesnića i Đačićku čini nedostojnim za obavljanje funkcije.

To nije smetalo predsjedniku Opštine, pa je, umjesto da je smijeni, Đačić svoju rođaku sa mjesta vršioca dužnosti načelnika Građanskog biroa prebacio na mjesto vršioca dužnosti sekretara Sekretarijata za opštu upravu, na kojem se do sada nalazio Vesnić. Vesnića je Đačić postavio za vršioca dužnosti direktora pljevaljske Direkcije za imovinu.

Predsjednik Opštine još nije smijenio ni vršioca dužnosti načelnika Službe zaštite i spasavanja Opštine Pljevlja Gorana Čavića, iako je rok koji mu je ostavila inspekcija istekao 23. marta.

Inspekcija je utvrdila i da vršilac dužnosti komandira Službe zaštite i spasavanja Goran Čavić nema položen stručni ispit za vršenje poslova rukovođenja Službom zaštite i da nema pet godina radnog iskustva na tim poslovima što je propisano Zakonom o zaštiti i spasavanju.

Bonus video: