Ljekari prijete da će napustiti Kolašin

U zgradi, preko puta Odjeljenja bezbjednosti planirano je da se podijeli 10 stanova za ljekare i tri za zaposlene u pravosuđu. Nekoliko ljekara živi u tim stanovima, ali nijedan od njih nije uspio da ih uknjiži na svoje ime. Ne znaju, kažu, čije je ono što je trebalo da bude njihovo
75 pregleda 5 komentar(a)
zgrada Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
zgrada Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 21.04.2017. 06:24h

Osam godina desetak zaposlenih u kolašinskom Domu zdravlja čekaju legalizaciju objekta u kojem su dobili stanove. Zgrada je građena s ciljem da riješi deficit zdravstvenog kadra, ali problemi legalizacije, čije rješenje se ne nazire, mogli bi nekoliko ljekara otjerati iz te varoši.

U zgradi, preko puta Odjeljenja bezbjednosti, tik ispod hrama Svetog Dimitrija, planirano je da se podijeli 10 stanova za ljekare i tri za zaposlene u pravosuđu. Nekoliko ljekara jesu u tim stanovima, ali nijedan od njih nije uspio da ih uknjiži na svoje ime. Ne znaju, kažu, čije je ono što je trebalo da bude njihovo.

Neki od kolašinskih zdravstvenih radnika kažu kako su blizu odluke da zbog toga napuste Kolašin.

“U Opštini ne mogu da pomognu niti nam mogu izdati bilo koji papir, koji bi bio validan za uknjižbu. Kao da nikome nije jasno šta se oko te zgrade dešava i gdje je problem. Dobro bi bilo da nam neko bar obeća da će za dvije, tri, pet….godina ti stanovi biti upisani zaista na naše ime, kad smo ih već dobili”, kazao je jedan od kolašinskih ljekara nastanjenih u zgradi, za koju, očigledno nedostaje mnogo “papira”.

Jasno je da objekat formalno nije opštinsko vlasništvo, nema građevinsku, pa samim tim, ni upotrebnu dozvolu. Izvjesno je, prema riječima predstavnika aktuelne lokalne vlasti, da nema ni dokumentacije koja se odnosi na taj objekat, a nije uklopljen ni u plansku dokumentaciju.

Kako kaže sekretarka za urbanizam Ivana Grujić u službenoj evidenciji nalazi se “glavni projekat poslovno-stambenog objekta, u kojem su sadržani urbanističko-tehnički uslovi br.05-216/up od aprila 2007. godine.” Sve to, kaže ona, za lokaciju koja zahvata katastarsku parcelu br.475/1 KO Kolašin.

Prema riječima Grujićeve, “objekat je izgrađen na drugoj lokaciji i kao takav ne odogovara uslovima važećeg planskog dokumenta”.

Teškoće oko uknjižbe tog objekta su nastale i zbog imovinskih odnosa lokalne Opštine i Mitropolije crnogorsko-primorske, na čijem zemljištu je većim dijelom podignut taj objekat. Tadašnja izvršna vlast potpisala je sporazum sa Mitropolijom, kojim je zemljište iznajmljeno na 100 godina. Zauzvrat, Opština je obnovila crkvu u mjestu Blatina u Lipovu, finansirala pokrivanje hram Svetog Dimitrija. Takođe, kao svoju obavezu lokalna uprava je tada prihvatila da jedan stan u zgradi namijenjenoj zdravstvenim radnicima dodijeli kolašinskom sveštenstvu. Prema nezvaničnim informacijama, nesporazumi su nastali jer su u Opštini odlučili da se stan svešteniku dodijeli u još neuseljenoj zgradi u Mojkovačkoj, takozvanoj Holandskoj kući. No, i taj objekat je opterećen brojnim problmima i neragularnostima.

Bonus video: