Herceg Novi: URA poziva nadležne da izvrše kontrolu novoizgrađenog trotoara u Sutorini

Baždar ističe da to nije jedini problem u tom dijelu opštine
2 komentar(a)
Sutorina, Foto: Slavica Kosić
Sutorina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.04.2017. 14:16h

Milovan Baždar iz GP URA upozorava na opasnost koja vreba pješake na dijelu magistralnog puta u Sutorini.

“Ako se odlučite prošetati uz magistralu od „Cvjetnog centra“ prema Sutorini, budite spremni da se izožite ozbiljnom riziku. Pored gradilišta na kojem se gradi diskont kompanije d.o.o.“ Hard diskont Laković“ postavljena je ograda u dužini od skoro stotinu metara tik uz cestu.Skoro je nemoguće proći tuda, a da ne gazite asfaltom tj. kolovoznom trakom. Koliko je ovo opasno za pješake imajući na umu i da se radi o krivini koja nije pregledna, ne treba naglašavati”, upozorava član GP URA Milovan Baždar.

On ističe da to nije jedini problem u tom dijelu opštine.

“Kada malo pogledate šta se tu izgradilo vidjećete pravo graditeljsko čudo. Očekivali biste da će pješačkim mukama doći kraj kada se završi gradnja i makne ograda. E pa nije tako. Tada će vas „oduševiti“ novoizgrađeni trotoar, koji na nekim mjestima nije širi od pola metra s tim da se posred njega nalazi i nekoliko rasvjetnih stubova. Do trotoara je izgrađen parking i pješaku ostaje da ubuduće bira hoće li prolaziti kolovoznom trakom i rizikovati život od vozila u saobraćaju ili će preskakati parkirana vozila ispred diskonta. Ova situacija je zaista veoma ozbiljna i traži hitno razjašnjenje”, navodi Baždar i podsjeća da je magistralni zaštićeni pojas 2,5 metara.

“Nije jasno,ako je već napravljen nedopustivo loš trotoar u tom pojasu, kako je privatni parking mogao ući u zaštićeni pojas. Ovdje je pitanje i da li je parkingom prekoračena i regulaciona linija - odvaja privatni od javnog pojasa - i ukoliko jeste u pitanju je krivično djelo shodno važećem Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata”, konstatuje Baždar .

On poziva nadležnu građevinsku ali i saobraćajnu inspekciju da odmah izvrše inspekcijsku kontrolu u ovom slučaju. “Pozivamo i urbanističku inspekciju da u predmetu izdavanja građevinske dozvole za izgradnju ovog famoznog privremenog objekta od 7.717 metara kvadratnih provjeri ispravnost urbanističko-tehničkih uslova i projektne dokumentacije”.

“Kada se ovome doda i činjenica da je odmah iza gradilišta samo pola metra od magistrale postavljen i veliki bilbord, ostaje nam da se zapitamo dokle ćemo trpiti toliku nebrigu za bezbjednost svih nas u javnom saobraćaju od strane nadležnih organa i bahatost povlaštenih investitora”, zaključuje Baždar.

Bonus video: