"USKRAĆIVANJE BUDUĆIM MAJKAMA"

Šoć: Odluka se ne odnosi na majke koje su ostvarile pravo za naknadu

„Odlukom Ustavnog suda da je taj akt neustavan, pravo se ne gasi za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje majkama koje u budućnosti ispune uslove za nadoknadu“, pojasnio je Šoć
367 pregleda 15 komentar(a)
Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević
Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2017. 12:18h

Odlukom da odredbe Zakona koje se odnose na korisnice naknada nijesu ustavne se ne gasi pravo za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje onima koje u budućnosti ispune uslove, smatra advokat, Dragan Šoć.

Ustavni sud je u srijedu ocijenio da odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom.

Šoć je rekao agenciji MINA da je pravo na nadoknadu za majke koje imaju troje ili više djece konstituisano zakonom.

„Odlukom Ustavnog suda da je taj akt neustavan, pravo se ne gasi za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje majkama koje u budućnosti ispune uslove za nadoknadu“, pojasnio je Šoć.

Kako je precizirao, odluka Ustavnog suda djeluje za buduće slučajeve i ne dira u prava koja su već konstituisana.

„U tom smislu može se smatrati da se radi o stečenim pravima iako ja mislim da se ovdje taj pojam koristi šire nego što mu je uobičajeno značenje. Međutim, kako su pravne posledice iste, to teorijske debate o tome nemaju praktičnog smisla“, zaključio je Šoć.