Bijelo Polje: Rod desetkovan zbog prodaje aminoksijelina kao antifriza

Savjetnik za voćarstvo Nebojša Veličković je kazao da je to, ukoliko poljoprivredne apoteke rade na taj način, čista trgovina i da poljoprivrednici za savjete treba da se obraćaju poljoprivrednim službama
149 pregleda 2 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: YouTube
Bijelo Polje, Foto: YouTube
Ažurirano: 19.04.2017. 13:48h

Bjelopoljski poljoprivrednici koji su pretprjeli velike štete zbog snijega koji je juče padao u Bijelom Polju, kao i slane dan ranije, ogorčeni su na poljoprivredne službe i apoteke što nisu obezbijedili antifriz za voće, koje bi u potpunosti spasilo rod.

Poljoprivrednik Igor Petrić sa Ribarevina koji je jagode zasadio na 35 i maline na 85 ari kazao je da mu je zbog snijega juče i slane dan ranije veeć uništeno skoro trećina roda jagoda, a da štete od malina još nisu vidljive. On je objasnio da su slične probleme sa niskim temepraturama imali i prošle godine, ali da su rod spasili sa biljnim antifrizima kojeg ove godine nema ni u jednoj od pet šest poljoprivrednih apoteka u Bijelom Polju.

“ Još gore u poljoprivrednim apotekama kao zamjenu za antifriz nude i preporučuju neke aminokisjeline i tako dodatno pričinjavaju štete poljoprivredicima. Već mjesec dana u apotekama nisu nabavljali antifriz za koji su nam govorili da će stići danas sjutra, tako da se nismo snadbjeli u Podgorici ili na neku drugu stranu. To je čista neodgovornost, još gore je što trguju sa drugom robom koja nam ne pomaže, samo da bi prodali proizvod”, ogorčen je Petrić.

Poljoprivrednici su apelovali da se savjetodavne službe poljoprivrede uključe u rješavanje ovog problema.

Savjetnik za voćarstvo Nebojša Veličković je kazao da je to, ukoliko poljoprivredne apoteke rade na taj način, čista trgovina i da poljoprivrednici za savjete treba da se obraćaju poljoprivrednim službama.

“ Aminokislina nije sredstvo koje se koristi za sprječavanje šteta od niskih temperature, ali može da smanji stresnu situaciju, kod razlike u temperaturama. Ipak, ne postoji čarobni štapić koji će u potpunosti riješiti problem kod tretiranja od niskih temperature”, kazao je on.

Većina štete koje će nastati zbog niskih temperature svakako će zavisiti od stanja u kojem se nalaze voćne vrste, prvenstveno od agrotehničkih mjera koje su primjenjivane protekle godine, od načina i vrste đubrenja.

“Niske temperature najviše utiču na cvjetove i zametnute plodove. Zametnuti plodovi stradaju od 0 pa čak i do 2 stepena iznad nule, a svjetovi na temperaturama od 0 do -2, opet zavisno od voćne vrste. Osjetljive su šljive, kao I jabuka koja je u cvatu na cijelom području Crne Gore, dok jagodičaste voćne vrste za sada neće neće imati problema”, kazao je Veličković.

Radonja Mašković koji je zasadio oko 1200 stabala trešnje kaže da još ne zna kakve će biti posledice po rod ali da strahuje da šteta biti. On ima i velike zasade jagoda, za koje za sada nema opasnosti jer su u pitanju kasne sorte. “ Najgore što najavljuju niske temperature do -4, od čega jednostavno ne postoji zaštita i pomoć”, kazao je Mašković.

“Mi objasnimo da aminokisjelina nije antifriz”

Iz poljoprivredne apoteke Ipko kažu da nisu imali antriz niti su objašnjavali da će dobiti. Ima nekoliko aminokisjelina koje nudimo, ali uvijek naglasimo da to nije antifriz i nikog ne ubjeđujemo u suprotno. Uostalom, uz svaki proizvod ima upustvo na kojem jasno piše namjena pretarata, kazala je Dalibroka Grujičić, stručni saradnik – agronom apoteke “Ipko”.

Bonus video: