U HRVATSKOJ POVUČENA IZ PRODAJE

Salmonela u piletini “Ptuj”, u Crnoj Gori ćute

Veliki broj zemalja i EU, zabranio je ili ograničio uvoz mesa iz Brazila, kod nas tvrde da je sve pod kontrolom
99 pregleda 22 komentar(a)
Piletina Salmonela, Foto: Dnevnik.hr
Piletina Salmonela, Foto: Dnevnik.hr
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Ministarstvo poljoprivrede  Hrvatske povuklo je u subotu pileća prsa s kostima bez kože, slovenačkog proizvođača “Perutnine Ptuj” zbog salmonele.

Mesni proizvodi ove kompanije nalaze se i na crnogorskom tržištu, a u Hrvatskoj je povučeno iz prodaje meso proizvedeno 29. marta 2017. godine. Nadležni u Crnoj Gori nijesu se oglašavali ovim povodom.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je uzorkovanje sprovedeno u fabrici mesa “Perutnina Ptuj - Pipo” u Zagrebu i utvrđena je bakterija salmonella spp. Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelom po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.

U Zagrebu je i prošle godine iz prodaje povučeno svježe pileće meso zbog salmonele, a tamošnje Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je ova bakterija pronađena i u mesu uvezenom iz Poljske, dok je ešerihija koli pronađena u mesu proizvođača “Perutnina Ptuj-Pipo” iz Čakoveca. Crnogorska Uprava za inspekcijske poslove tada u našem mesu nije pronašla ništa.

Ovo je drugi slučaj sa neispravnom piletinom u regionu, a još traju polemike oko pilećeg mesa uvezenog iz Brazila. Veliki broj zemalja, uključujući i EU, zabranio ili ograničio uvoz mesa iz te južnoameričke države nakon skandala sa podmićivanjem inspektora u toj latinoameričkoj zemlji, pokazuju zvanični podaci.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su tada saopštili da se u Crnu Goru nije uvozilo meso iz objekata koje je EU skinula sa liste uvoznika.

Međutim, prema informacijama “Vijesti” crnogorski uvoznici nabavljali su i od spornih brazilskih proizvođača Seara i BRF i u prošloj i ovoj godini. Tvrde da su za uvoz dobili odobrenje Evropske komisije i da objekti brazilskih proizvođača od kojih su nabavili pileće meso nijesu skinuti sa liste uvoznika EU.