Imaju ogrlice, napadaju i djecu

“U trenutku kada sam se sagnula da podignem papir, ispred mene se stvorio ogroman pas koji je potom skočio šapama na mene. Kada mi se približio vratu, počelo je da me guši, zbog čega sam pala u nesvijest”, priča vidno potresena Zorka
89 pregleda 4 komentar(a)
Psi lutalice, Foto: Arhiva Vijesti
Psi lutalice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.04.2017. 19:19h

Radnica bjelopoljskog Doma zdravlja Zorka Kojović još se oporavlja od stresa koji je nedavno preživjela, nakon što je na nju nasrnuo ogromni pas lutalica u dvorištu Doma zdravlja, gdje je sa koleginicom radila na sakupljanju papira.

Pored Kojovićeve, psi lutalice su u proteklih 20 dana napali i ranili i Bjelopoljke Bojanu Zlajić i Lidiju Gutić.

Kojović priča da jedino čega se sjeća je skok ogromnog psa na nju kada je doživjela ogroman strah.

“U trenutku kada sam se sagnula da podignem papir, ispred mene se stvorio ogroman pas koji je potom skočio šapama na mene. Kada mi se približio vratu, počelo je da me guši, zbog čega sam pala u nesvijest”, priča vidno potresena Zorka.

U nalazu koji je sačinila neuropsihijatar Gordana Konatar piše da je “pacijentkinja budne svijesti, trese se, trza, preznojena, ukočenog pogleda” i da je “stanje izuzetno jake panične reakcije trajalo oko pola sata, i pored aplikovane terapije, dok u dijagnozi stoji : “akutna reakcija na stres izuzetno jakog intenziteta”. Zorka više ne smije sama na posao ni sa posla, a od pogleda na pse dobija gušenje.

Ona je prošle godine operisala grlo na obje strane i posebno je uplašila mogućnost da je pas rani na tom mjestu.

Nju je i 2010. godine napao čopor pasa lutalica u romskom naselju kod sela Strojtanica, kada je zadobila povrede na lijevoj potkoljenici, a sličan napad desio se i prije par godina na istom mjestu. Zbog izuzetno teškog psihičkog stanja, Bjelopoljka je bila 15 dana na bolovanju a potom je angažovala advokata i podnijela tužbu sudu, nakon što su se Opština i “Komunalno Lim” oglasili nenadležnim.

Zorkina koleginica Vukica Delić je ispričala da je kolega Bojan pritrčao odmah i udario psa nogama, nakon čega je pas pobjegao.

“Bilo je strašno gledati. Bila sam malo podalje od Zorke, kada je pas nasrnuo na nju. Ona se onesvijestila i mi smo je unijeli. Bila je u šoku, pola sata je bila u nesvjesnom stanju i borili su joj se za život. Kada su je povratili iz kome, bez prestanka je vikala i tražila sina da dođe po nju”, ispričala je Vukica.

Predsjednik Bjelopoljskog saveza NVO Uglješa Prebiračević kazao je da je u posljednjih oko dva mjeseca zavladala prava najezda pasa lutalica i da se građani žale da su to ogromni psi sa ogrlicama, koji su veoma agresivni i naveo primjere napada i ujeda na djecu i žene u naseljima Strojtanice, Potkrajci, Njegnjevo, Oluja, Gubavač, u čijom se blizini nalaze farme.

Više građana tvrdi da pse organizovano dovoze iz drugih opština, među njima postoje i očevici koji su gledali kada iz kombija izbacuju po 15 do 20 pasa sa ogrlicama.

O tome izvršni direktor preduzeća “Komunalno Lim” Radenko Vujošević kaže da su postojale prijave građana, ali da ili nisu raspoznali vrstu automobila, ili nisu zabilježili registarske oznake, zbog čega je sve ostajalo na nivou sumnje i bez ikakvih dokaza.

On je istakao da je evidentno da pasa lutalica još ima, i pored toga što se kontinuirano odvoze u azil u Beranama, sa čijim komunalnim preduzećem imaju sklopljen ugovor.

Vujošević je najavio uskoro otvaranje kol centra za prijavu pasa lutalica, kao i nabavku specijalnog vozila za hvatanje pasa, za šta se već obučava nekoliko radnika tog preduzeća.

Bonus video: