Tužilaštvo provjerava kako je Vuković radio

Predmet formiran u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima i dostavljen Specijalnom državnom tužilaštu, saopšteno je “Vijestima”
289 pregleda 50 komentar(a)
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2017. 13:51h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) provjerava rad bivšeg gradonalelnika Pljevalja Filipa Vukovića (DPS), protiv koga je prije nepunih pet godina krivičnu prijavu podnijela Služba za unutrašnju reviziju Opštine.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) “Vijestima” je saopšteno da je predmet formiran u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima i dostavljen SDT-u.

“Koje je stvarno nadležno za postupanje u ovom predmetu. Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, odgovoreno je kratko iz VDT-a na pitanje “Vijesti” kakav je ishod krivične prijave koja je podnesena protiv Vukovića.

Prijavom je obuhvaćen i Mustafa Klepo koji je u vrijeme mandata Vukovića bio sekretar Sekretarijata za finansije.

Nakon što je 2011. DPS izgubio petogodišnju vlast u Pljevljima, Vuković je izabran za poslanika, a do novembra prošle godine bio je i na čelu pljevaljskog odbora te partije.

Služba za unutrašnju reviziju podnijela je 8. maja 2012. krivičnu prijavu protiv Vukovića i Klepa, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

U krivičnoj prijavi je navedeno da su Vuković i Klepo postupali protivzakonito prilikom raspolaganja budžetom, čime su zloupotrijebili službeni položaj.

U obrazloženju prijave koju je potpisao šef Službe za unutrašnju reviziju Boško Bjeković, navodi se da je prilikom kontrole budžetskog poslovanja u periodu od 1. 1. do 28. 9. 2011. godine, revizorska kuća “Reviko” utvrdila više slučajeva kršenja zakona o budžetu i o finansiranju lokalne samouprave.

“Za podignute kredite kod Hipo-Alpe-Adria banke u iznosu od 2,2 miliona eura, ne postoji odluka Skupštine, čime je prekršen Zakon o finansiranju lokalne samouprave “, piše, između ostalog, u obrazloženju krivične prijave.

U prijavi je navedeno da su nenamjenski trošena sredstva iz donacija za adaptaciju Doma kulture, u iznosu od 130.885 eura, te da za eksproprijaciju zemlje u Otilovićima u iznosu od 851.652 eura ne postoji odluka Skupštine.

Opština je bez odluke lokalnog parlamenta preuzela obavezu oduzimanja nepokretnosti umjesto kompanije, koja je navodno prije nekoliko godina trebalo da gradi cementaru u Otilovićima.

Opština se u taj projekat uključila kada neki od vlasnika nisu htjeli da svoja imanja prodaju kotorskoj firmi “Montf loveri kompani”, iza koje je stajao Dragan Dudić koji je prije sedam godina ubijen u Kotoru.

Ta firma je otkupila više desetina hektara zemljišta i cjelokupne imovine od brojnih vlasnika.

Izgradnja cementare dovodila se u vezu sa optuženim narkobosom Darkom Šarićem, čiji je Dudić bio dobar prijatelj.

Vuković nikada nije skrivao svoje dobre odnose sa braćom Šarić, tvrdeći javno da su oni korektni momci.

Bonus video: