Ubuduće će se znati ko i kako može da radi posao asistenta u nastavi, stižu i veće plate

Milošević smatra da bi bilo dobro da dodijeljeni asistenti sa djecom u smetnjama u razvoju mogu da rade i nakon nastave u školama
600 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2017. 13:40h

Ako će usvajanje standarda zanimanja za asistenta u nastavi značiti drugačiji pristup Ministarstva prosvjete i zapošljavanje osoba na tim pozicijama, onda je to dobra vijest za sve roditelje djece sa smetnjama u razvoju, ali i kadrove koji se uklapaju u opis pozicije.

To je “Vijestima” kazao direktor ADP Zid Igor Milošević, dodajući da bi još bolja bila vijest ukoliko bi asistenti i nakon nastave mogli da rade sa djecom u savladavanju nastavnog programa, barem u grupama.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja nedavno je donijelo rješenje o standardu zanimanja asistent u nastavi. Standardom su, pored ostalog, definisane kompetencije, te poslovi koje asistent u nastavi obavlja.

Milošević je i ranije kazao da se pitanja poput inkluzije u obrazovnom procesu ne mogu rješavati kroz javne radove i aktivne mjere zapošljavanja, posebno ne u slučajevima kod korisnika programa koji su ih koristili više od jednog puta.

Asistenti u nastavi sada su angažovani kroz projekat javnog rada Zavoda za zapošljavanje i za angažman su dobijali volonterske ugovore i nadoknade u iznosu od 193 eura.

Milošević smatra da posljedice takvog pristupa institucija nisu trpjeli samo asistenti, već i roditelji i djeca korisnici.

“Naročito ona djeca sa kojima su radile osobe koje za to nisu edukovane. Toj djeci je potrebna kontinuirana podrška, konstantnost u pružanju usluga i podrška od osoba koje se neće mijenjati svakih nekoliko mjeseci. A aktivne mjere treba ostaviti da služe svrsi stručnog osposobljavanja. Šansa za to je tekuća izrada Zakona o zapošljavanju”, kazao je Milošević.

Iz Ministarstva prosvjete navode da je usvajanjem standarda zanimanja asistent u nastavi sada obezbijeđen još jedan preduslov da djeca kojoj je asistencija neophodna, dobiju adekvatnu pomoć.

Standard zanimanja, pored ostalog, definiše da asistent u nastavi mora biti lice sa najmanje stečenom srednjom stručnom spremom, IV stepen. Standard definiše i obaveze asistenta, pa su oni zaduženi za pomoć djeci u kretanju, orijentaciju u prostoru, korišćenje didaktičkih sredstava, namještanje i upotrebe pomagala, računanju, rukovanju priborom, zapisivanju odgovora, okretanju stranica... Zadatak asistenta je i da provjeri da li dijete razumije gradivo, da mu pojasni nepoznate riječi, pomogne u aktivnostima samozbrinjavanja...

“Cijenimo da će djeca imati adekvatnu pomoć čije su kompetencije i obaveze jasno postavljene”, kazao je sekretar tog resora Omer Mehmedović.

Uz standard zanimanja, zahvaljujući i nizu drugih zakonskih rješenja, asistenti će ubuduće za posao biti angažovani kroz ugovore o radu i imaće i značajno veće plate. Ubuduće će ih angažovati škole za vrijeme trajanja nastavne godine, a ne kako je to bilo dosad, preko ZZZ, kroz projekat javnog rada. Njihovi ugovori će, kako je ranije “Vijestim” kazao ministar Damir Šehović, biti na određeno vrijeme, “s obzirom na činjenicu da se broj djece kojima su potrebni asistenti stalno mijenja u odnosu na ustanovu”.

Oko 99 javnih obrazovnih ustanova angažuje asistente koji pružaju pomoć za 265 korisnika programa.

Bilo problema sa plaćanjem asistenata

Asistenti u nastavi su se početkom školske godine žalili da nisu isplaćeni, a odgovor države na to su bili parlamentarni izbori. Školama je tada iz Ministarstva prosvjete, na čelu kojeg je bio Predrag Bošković, preporučeno da od 1. septembra, do održavanja izbora - 16. oktobra, asistente u nastavi angažuju na bazi volonterskog rada.

Preporuka je data na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora. Asistente je na kraju isplatilo Ministarstvo prosvjete, iz sopstvenih sredstava.

ZZZ je i tokom 2017. kasnio sa isplatama naknada asistentima, koji su se nedavno požalili “Vijestima” da im kasne naknade.

Galerija

Bonus video: