Policija kreće na prosjake u Tivtu

Najčešće prosjače isti ljudi, žene i djeca, a u policiji kažu da većina radi za “gazdu“
64 pregleda 23 komentar(a)
prosjačenje, Foto: Luka Zeković
prosjačenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2017. 16:42h

Tivatska policija pokrenuće ponovno odlučniju akciju s ciljem suzbijanja prosjačenja koje je poprimilo alarmante dimenzije.

Sagovornik “Vijesti” iz tivatske policije kaže da “neprimjerena pojava bode oči”.

“Koliko danas i sutra, opet ćemo preduzeti jednu obimniju akciju suzbijanja. Na meti će se naći oni koji prose, ali i osobe koje ih podstiču na prosjačenje“.

Prosjaci svih starosnih dobi već mjesecima opsijedaju gradsko šetalište Pine, ali i terase brojnih ugostiteljskih objekata gdje uznemiravaju goste.

Pokazuju nevjerovatnu upornost i domišljatost da dođu do novca - šalju maloljetnju djecu da od građana traže sitniš, majke sa malom djecom u naručju prilaze gostima u lokalima tražeći im novac “za hljeb i mlijeko“, muškarci kod gostiju u kafićima ostavljaju letak da je donosilac “gluvonijema osoba koja traži pomoć“, nakon čega se vraćaju i kupe letke i novac.

Jedan stariji prosjak svakog dana u vrijeme školskog odmora “dežura“ pred vratima veće samoposluge u centru grada, u koju po užinu svraćaju đaci, pa od njih traži novac ili hranu.

Najčešće prosjače isti ljudi, žene i djeca, a u policiji kažu da većina radi za “gazdu“.

Prosjačenje je ranijih godina bilo karakteristično za ljeto i turističku sezonu, ali je sada pojava eskalirala do te mjere da prosjaci salijeću Tivćane i turiste u svako doba godine.

U nekoliko navrata uspjevali su da uđu i u kompleks Porto Montenegra koji ima obezbjeđenje.

Iz Komunalne policije i Komunalne inspekcije kažu da nemaju zakonskih nadležnosti da suzbijaju prosjačenje i da je to posao policije.

Prosjačenje i organizovanje prosjačenja su prekršaji kažnjivi shodno Zakonu o javnom redu i miru.

“Na teritoriji Opštine Tivat bila je izražena problematika 'prosječenja' i 'organizovanja prosjačenja', pa je u nekoliko planskih akcija navedena problematika u velikom mjeri suzbijena s obzirom na procesuiranje više lica za navedene prekršaje...”, piše u izvještaju OB Tivat o stanju javog reda i mira u gradu u prošloj godini.

Policajci su lani evidentirali ukupno šest prekršaja od čega su četiri procesuirana Sudu za prekršaje i počinioci su novčano kažnjeni.

Bonus video: