Glavni grad sa Unipromom razmjenjuje zemljište za potrebe gradnje kolektora

Data dali su saglasnost za razmjenu zemljišta između Glavnog grada i privrednih društava „Uniprom“ i „Uniprom KAP“, za potrebe izgradnje kolektora
61 pregleda 0 komentar(a)
SO Glavni grad, Foto: Luka Zeković
SO Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2017. 16:58h

Odbornici vladajuće koalicije dali su saglasnost za razmjenu zemljišta između Glavnog grada i privrednih društava „Uniprom“ i „Uniprom KAP“, za potrebe izgradnje kolektora. Protiv je glasao 21 prisutni odbornik opozicije.

Odlukom je predviđeno da Glavni grad i pomenuta privredna društva razmijene zemljište u blizini KAP-a, tako što će firma Veselina Pejovića dobiti oko 25.000 kvadrata više, uz obavezu da Glavnom gradu do 2019. godine, plati skoro million eura.

Većina opozicionara je tokom rasprave ocijenila da nijesu protiv izgradnje kolektora, ali da je pomenuta odluka pravno štetan posao, koji može imati dalekosežne posljedice.

Skupština je odbila predlog nezavisnog odbornika Luke Rakčevića da se van snage stavi Odluka o razgraničenju Glavnog grada i KAP-a iz 2014. godine. Odbijen je i predlog Demokrata i Demosa da se Odluka o davanju saglasnosti za razmjenu nepokretnosti skine sa dnevnog reda, dok ne bude završen izviđajni postupak u specijalnom državnom tužilaštvu, povodom odluke o razgraničenju, koju je Skupština donijela 2014.godine.

Rakčević je pozvao odbornike da ne izglasaju odluku, "koja predstavlja pečat na pljačku više od 40 miliona eura gradske imovine“.

"Siguran sam da će neko krivično odgovarati za stvari koje vi ovdje danas radite. Pozivam vas ...da se poništi odluka iz 2014.godine, da se vrati zemljište u vlasništvo Glanvog grada, pa da onda idemo kod mještana Botuna i Dajbaba da vidimo sa njima da li postoji saglasnost da se kolektor gradi tamo...“, kazao je Rakčević.

Predsjednik kluba odbornika Demosa Goran Radonjić je ocijenio da je, uprkos priči da se sve radi zbog kolektora, ispalo da Glavni grad hoće da da zemlju investitoru da tamo nešto napravi.

"Onda će možda prije biti da je cijela motivacija da on dobije zemljište, da neke investicije radi, jer se danas pomenulo da će da se otvaraju radna mjesta“, istakao je Radonjić.

Predsjednik kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović je kazao da građani treba da znaju da se ponovo daje od imovine grada, uz opravdanje da je to uslov za izgradnju kolektora.

"Ovo je produžetak vršenja krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, odnosno, sticanja protivpravne imovinske koristi za drugoga, u ovom slučaju „Uniprom“ i „Uniprom KAP“... Zna se dobro čija su to društva i kome se ovi poslovi namještaju“, ocijenio je Čađenović.

Njegov partijski kolega Vladimir Vujović je zatražio da se odluka povuče, kako se Grad ne bi upuštao u pravno štetan posao.

"Neka vam za nauk budu događaji u drugim opštinama... Ovaj pravni posao je do te mjere štetan da su posljedice dalekosežne i nemojte to vezati za potrebu grada da ima kolektor“, istakao je Vujović.

Direktor Direkcije za imovinu Mladen Ilić je kazao da je Glavni grad sada vlasnik parcela na kojima treba da se gradi kolektor, ali da je Studija pokazala da je i to zemljište, koje je predmet razmjene, neophodno za izgradnju kolektora.

Direktor preduzeća "Vodovod i kanlizacija" Vladan Vučelić je kazao da ukoliko se ova odluka ne usvoji, nema najavljenog potpisivanja ugovora o kreditnom zajmu.

On je rekao da ne može da shvati nijednog stanovnika Zete koji je protiv kolektora, navodeći da će se njime ponositi svaki građanin Podgorice.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je kazao da o lokaciji kolektora treba struka da donese konačnu riječ, a ne da građani o tome odlučuju.

"Da nije mještanima Botuna sad bolje stanje? Nije, nego 10 puta gore. Trudimo se da sačuvamo Skadarsko jezero...“, kazao je Vešović, dodajući da je Odluka dobro napravljena i da grad ne može biti oštećen.

Bonus video: