Litija na Cvijeti u BP: Ono što se dogodilo prije dva milenijuma nije izgubilo na dejstvu

Vladika je dodao da sve ono što se dogodilo nekada davno, prije dva milenijuma do danas nije izgubilo ništa od svoga značaja, ljepote i dejstva
110 pregleda 40 komentar(a)
Litija Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Litija Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.04.2017. 14:51h

Praznik Cvijeti - ulazak Isusa Hrista u Jerusalim proslavljen je danas u Bijelom Polju arhijerejskom Liturgijom u crkvi svetih apostola Petra i Pavla, kojom je načalstvovao episkop budimljansko-nikšićki Joanije i Litijom koja je išla centrom grada.

Vladika Joanikije je besjedio da je Isus Hrisos prije svog stradanja i prije nego što je sebe prinio na žrtvu, primio raspeće i smrt na Krstu, ušao u Jerusalim, u grad u koji će prinijeti žrtvu za sve nas.

“I prepoznao ga je narod, naročito djeca, ljudi dobre volje i srca. Svi su se obradovali velikom radošću iako je On ušao skromno, ne kao vladar i pobjednik iz rata, jašući na bijelom konji uz pompu i doček, nego skromno na magaretu kao obični čovjek. Ali u njemu koji je imao obličje običnog čovjeka narod je prepoznao svoga Spasitelja. Njegova Božanska sila projavila se mnogo puta, kroz neke čudesne događaje kao što je bilo vaskrsenje Lazarevo”, rekao je vladika.

On je istakao da se Lazareva subota i Cvijeti slave kao jedan praznik a da se pri ulasku Isusa Hrista u Jerusalim kod naroda koji ga je dočekao pojavila čudesna radost pod dejstvom Duha Svetoga, te su počeli da mu pjevaju - Osana na visini, blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje, a to je ona proročka pjesma koju je car David pjevao i namijenjena je mesiji - spasitelju svijeta.

Vladika je dodao da sve ono što se dogodilo nekada davno, prije dva milenijuma do danas nije izgubilo ništa od svoga značaja, ljepote i dejstva.

“Evo danas u BIjelom Polju imamo jednu takvu svečanost koja je bila u svetom gradu Jerusalimu kada je Gospod Isus Hristos ušao u svoj grad, a to znači da je on i danas prisutan među nama, jer ne bismo imali drugog razloga da se okupimo nego da proslavimo ime Božje i onoga koji nam daje novi život, koji obnavlja našu prirodu, dušu, zajedništvo, koji uliva ljubav u naša srca, preporađa, uzdiže nas i podiže, oslobađa od naših briga, zlopamćenja, mržnje, pakosti i svega onoga što čovjeku ne priliči, a zašta se čovjek često veže i čime ispunjava svoju dušu i osjećanje”, besjedio je vladika.

On je ukazao da vrbove i palmine grančice koju su danas pronošene ulicama, kao što se nekada nosilo u Jerusalimu, simbolizuju nešto mnogo dublje.

“Zapravo ta zelena boja i cvijeće je simbol i znak vaskrsenja Hristovoga, novog života i pobjede nad smrću. Danas smo mi kroz grad Bijelog Polje poslije svete službe i pričešća, krenuli da posvjedočimo slavu ovoga praznika , i da ovaj grad okadimo mirisom tamjana, da uzmesemo slavu imenu Božjem, da ovo procvjetalo cvijeće koje miriše pronesemo kao simbol vasrksenja Hristovog, jer sve na ovom svijetu je simbol veće u dublje tajne u koju ponire ljudski um”, kazao je vladika.

Bonus video: