Prvi čovjek IZ u Srbiji: Rožajsku medresu osnivao je i Fejzić

„Fejzić je dao značajan doprinos toj medresi. Ne znam šta se desilo sa njim, je li to nečiji zadatak, radi li to po nečijem nalogu... Zabrinjava i što je pored postojećeg, odlučio da u Rožajama osnuje i odjeljenje medrese iz Tuzi, ali nama to ne smeta. Nismo uopšte zabrinuti, radujemo se osnivanju svih vrsta škola, jer škola može donijeti samo dobro"
78 pregleda 15 komentar(a)
Melvud Dudić, Foto: Mesihat.org
Melvud Dudić, Foto: Mesihat.org
Ažurirano: 07.04.2017. 18:37h

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, muftija Mevlud Dudić kaže da mu nije jasno zbog čega reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić upozorava na ilegalne vjerske škole, kad je i sam učestvovao u otvaranju jedne takve u koju sumnja. On podsjeća da je odjeljenje medrese u Rožajama osnovano 2001. i da je Fejzić i sam učestvovao u njegovom osnivanju, te da su i on i njegova supruga neko vrijeme bili i zaposleni u toj medresi.

„Fejzić je dao značajan doprinos toj medresi. Ne znam šta se desilo sa njim, je li to nečiji zadatak, radi li to po nečijem nalogu... Zabrinjava i što je pored postojećeg, odlučio da u Rožajama osnuje i odjeljenje medrese iz Tuzi, ali nama to ne smeta. Nismo uopšte zabrinuti, radujemo se osnivanju svih vrsta škola, jer škola može donijeti samo dobro. I mi nismo prijetnja, mi smo tu da promovišemo dobro, što je osnovni zadatak islama“, rekao je Dudić „Vijestima“.

Fejzić je više puta pozivao državu da hitno reaguje povodom otvaranja medrese i islamskih vrtića u Rožajama i Petnjici. Reis je tražio da se utvrdi po kakvim programima rade ženska medresa, vrtići i „razne druge paravjerske parainstitucije i paraorganizacije“, ko su predavači, vaspitači „i upravljači tim parasistemima i kako se sve to finansira”.

Ministarstva za manjinska prava i za prosvjetu nijesu odgovorili na koji način nelegalne vjerske škole utiču na društvo. Reis Rifat Fejzić takođe je ignorisao pozive i poruke „Vijesti“, kao i pitanja upućena mejlom u kojima je zamoljen da objasni opasnost od ilegalnih vjerskih škola.

Prosvjetna inspekcija je nedavno utvrdila da u Rožajama radi istureno odjeljenje „Gazi Isa-beg“ medrese iz Novog Pazara, te da je u tom gradu i Petnjici osnovan Klub “Škola kurana časnog”.

Prema nalazu inspekcije, medresa u Rožajama radi prema obrazovnom programu Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine. Iz inspekcije, ali i Ministarstva prosvjete, su kazali da nisu nadležni da kontrolišu rad tih škola.

Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji je podsjetio da je odjeljenje medrese u Rožajama, kao sastavni dio medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, osnovano u vrijeme zajednice SCG, u skladu sa propisima koji su podrazumijevali autonomnost IZ i njenin ustanova.

„Prema tim propisima, nije postojala obaveza registracije ili notifikacije medrese i njenih odjeljena. Prema našim saznanjima, aktuelni zakonski propisi Crne Gore takođe ne propisuju takvu obavezu“, rekao je Dudić.

Prema njegovim riječima, uprava pazarske medrese i odjeljenja u Rožajama su, iako je odjeljenje formirano prije osamostaljenja Crne Gore, spremni na saradnju sa nadležnim organima. Dudić je dodao i da je „Škola kurana časnog“ osnovana u skladu sa crnogorskim zakonom o udruženjima.

Obrazovni program Rijaseta IZ BiH, koji koristi pazarska škola, prema riječima Dudića, koriste i sve druge srednje vjerske škole u regionu - u Makedoniji, Hrvatskoj, na Kosovu, pa i medresa u Podgorici, odnosno Tuzima. „Sarajevska medresa je iznjedrila sve druge medrese i svi programi koji se koriste u svim medresama na prostorima bivših jugoslovenskih republika”, rekao je Dudić.

Problem bi trebalo da budu droga i kockarnice, mi pomažemo

“Škole ne bi trebalo da budu problem . Problem bi trebalo da su nam kockarnice, nemoral, droga i drugi poroci. Rožajama su potrebne ne dvije, nego i više srednjih vjerskih škola, jer se taj dio Sandžaka, Crna Gora i države u regionu suočavaju sa ozbiljnim porocima. Kroz ove vrste škola, možemo samo pomoći društvu“, uvjeren je Dudić.

Bonus video: