Novi protesti majki 12. aprila ispred zgrade Skupštine

"Osjetite kako da odbranite svoje doživotno stečeno pravo, ako vam ikada bude ugroženo, kao što je nama. Dođite i osjetite kako se brani država Crna Gora, onako kako samo majka umije da brani svoje čedo", navela je Savković u pozivu
37 komentar(a)
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.04.2017. 11:44h

Korisnice naknada za troje i više djece nastaviće proteste ispred Skupštine 12. aprila, u 13 sati, saopštila je predsjednica Koordinacionog odbora Željka Savković.

"Protesti su prijavljeni, nema razloga da ne budu odobreni", objavila je ona na Facebooku.

Savković je, u pozivu javnosti, kazala da je učešće na protestima prilika da građani osjete slobodu.

"Osjetite kako da odbranite svoje doživotno stečeno pravo, ako vam ikada bude ugroženo, kao što je nama. Dođite i osjetite kako se brani država Crna Gora, onako kako samo majka umije da brani svoje čedo", navela je ona u pozivu.

Prethodni protest korisnica naknada je prekinut 27. marta, kada je najavljeno novo okupljanje. Savković je tada kazala da će se na prvom sljedećem protestu pojaviti i kao majka i kao potpredsjednica Radničke partije.

"Na protestima očekujemo članove partija i iz vlasti i iz opozicije, sve one koji misle da su Crnoj Gori potrebne promjene", kazala je tada ona.

Savković je ranije rekla da će protesti trajati sve dok se nešto ne promijeni i da joj ne pada na pamet da odustane od svoje namjere niti od nadaknada majki.

"Majke se nisu predomislile, nastavljaju svoju borbu! Čekamo vas", poručila je ona i u najnovijem obraćanju.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece protestovale su od 2. do 27. marta zbog odluke države da smanji naknade. Desetak dana, 33 žene su protestovale i glađu.

Naknade za majke su uvedene Dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz jula, 2015, i iznosile su 70, odnosno 40 odsto prosječne zarade. Dodatno, naknade su tim zakonom bile definisane kao „doživotne“.

Skupština je krajem 2016. usvojila Izmjene i dopune Zakona, izbrisan je termin „doživotne“, te definisan fiksan iznos naknada, koje su umanjene za 21, odnosno 25 odsto – sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

Ustavni sud je nedavno donio odluku da su Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjene naknade majkama, u skladu su sa Ustavom.

Bonus video: