ULES: Radio Tivat primjer ostalim emiterima

Rabrenović je čelnike Tivta pozvao da u skladu sa zakonom sprovedu "proceduru izbora direktora po raspisanom konkursu" i "na adekvatan način" sprovedu proceduru izbora člana Savjeta kome je ranije istekao mandat
92 pregleda 0 komentar(a)
Radio, Foto: Shutterstock
Radio, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2017. 13:20h

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore – ULES pozvala je rukovodstvo Opštine Tivat da ne blokiraju i ometaju rad lokalnog javnog emitera Radio Tivat (RT).

RT od utorka je zahvaljujući DPS, uveden u krizu kakva do sada nije zabilježena među javnim elektronskim medijskim servisima u Crnoj Gori. Naime, lokalni parlament glasovima 14 odbornika DPS usvojio je ostavke koje su prošle nedjelje iznenada "iz ličnih razloga" podnijela dva člana Savjeta RT bliska toj partiji.

S obzirom da je već ranije istekao mandat jednom članu Savjeta koji ima pet članova, to glavno upravljačko tijelo lokalnog javnog servisa je ostalo bez kvoruma i ne može odlučivati ni o čemu, pa ni o prihvatanju kandidature dosadašnjeg direktora Radija Dragana Popadića koji se jedini prijavio na konkurs za novog direktora.

Popadiću je u međuvremenu istekao dosadašnji direktorski mandat pa je RT sada "potpuno obezglavljen" i u situaciji je koju ne poznaju crnogorski zakoni o javnim servisima da je istovremeno ostao i bez Savjeta i bez direktora u punom mandatu.

Opozicija je to nazvala "nečasnim i neljudskim pokušajem DPS da spriječi reizbor Popadića za direktora" i mogućim uvođenjem vanrednost stanja u lokalnom javnom servisu. Predsjednik UO ULES-a mr Dragić Rabrenović u pismu koje je uputio predsjedniku SO Tivat Ivanu Novoselu (DPS), gradonačelnici dr Snežani Matijević (DPS), Agenciji za elektronske medije i Direkoratu za medije naglašava da je SO "direktno nadležna za način funkcionisanja Savjeta".

"Pomenuto glasanje je u pitanje dovelo odgovornost Skupštine i neadekvatan odnos prema ovom organu koji je u obavezi da svoj posao obavlja nezavisno. Kako nam je poznato, ovo razrješenje dva člana, zbog razloga koji su diskutabilni, dovodi Savjet kao organ upravljanja u situaciju da ostaje sa dva člana koji nemaju nadležnosti da donesu odluku o daljem radu lokalnog javnog emitera. Takođe, nam je poznato da je jednom članu ranije istekao mandat i zbog toga se pitamo zbog čega nadležni organ u Opštini ili nadležno tijelo u Skupštini nije na vrijeme raspisalo javni poziv i obezbijedilo izbor novog člana, kako se ne bi dogodila ovakva situacija", naveo je čelnik ULES-a, udruženja koje okuplja 14 radio stanica i tri televizije čiji su osnivači skupštine opština.

Rabrenović je čelnike Tivta pozvao da u skladu sa zakonom sprovedu "proceduru izbora direktora po raspisanom konkursu" i "na adekvatan način" sprovedu proceduru izbora člana Savjeta kome je ranije istekao mandat.

"Ne želimo da vjerujemo u mogućnost da je u pitanju pritisak bilo kakve vrste na nezavisnost medija, niti da je politički čin ili miješanje u rad lokalnog javnog emitera koji dovodi do ugrožavanja slobode i vještačkog izazivanja vanrednog stanja. Zbog toga Vas pozivamo da sačuvate nezavisnost organa upravljanja, slobodu medija i integritet SO Tivat i preispitate pomenutu odluku u što kraćem vremenskom periodu", stoji u dopisu, uz napomenu da ULES želi spriječiti "eventualnu zloupotrebu ovlaštenja SO".

"Ova sugestija se ne odnosi ni na jednu političku partiju, lokalnog funkcionera ili pojedinca. Takođe se ne zastupa direktor Popadić ili RT. Zbog toga na ovom mjestu ne želimo da ističemo da je RT lokalni javni emiter koji je uzor ostalim emiterima u Crnoj Gori u smislu organizacije posla, uređivačke politike, profesionalnog i objektivnog novinarstva i svijetla tačka kojoj težimo u cilju obavljanja uloge pravog javnog medijskog servisa. Osim toga, ne treba vama, koji ste iz Tivta, da mi iz ostalih gradova govorimo o direktoru Draganu Popadiću koji je potpredsjednik Upravnog odbora Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore, koji je po obrazovanju i profesiji novinar, koji je doprinio transformaciji medija i stvaranju medijskih javnih servisa kroz zakonske norme i profesionalno obavljanje svog posla", navodi se u dopisu ULES-a.

Đurović: Mijenjati zakon da se spriječi politička manipulacija

Situacija u RT je samo jedan od razloga zbog kojih je neophodno izvršiti izmjene i dopune Zakona o elektronskim medjima, a moguće i donijeti poseban zakon o lokalnim javnim emiterima, ocijenjo je član Savjeta RTCG Goran Đurović.

"Neprecizna opštinska odluka kojom je osnovan RT u kombinaciji sa nepreciznostima u Zakonu o elektronskim medijima, stvorili su tlo pogodno za političke manipulacije. Treba imati na umu da je rad lokalnih javnih servisa potrebno usaglasiti sa EU Direktivom o audiovizuelnim medijskim servisima i propisati precizan način finansiranja, sličan onom koji je primijenjen na RTCG. Takođe, potrebno je osigurati maksimalnu nezavisnost ključne upravljačke strukture, a to je Savjet lokalnog emitera, u kome većinu ne treba da čine predstavnici lokalnih javnih institucija preko kojih se vrši politički uticaj, već predstavnici organizacija civilnog društva koje se ne finansiraju dominantno iz državnih ili lokalnih fondova", kazao je "Vijestima" Đurović.

On je dodao da je Zakonom o elektronskim medijima ili posebnim zakonskim aktom kojim se može urediti rad lokalnih javnih emitera, moguće propisati način imenovanja vršioca dužnosti direktora u slučaju da Savjet nije funkcionalan.

Bonus video: