Marković: Nezadovoljan sam stanjem u crnogorskom zdravstvu

Marković je, upitan da prokomentariše stanje u crnogorskom zdravstvu, kazao da je ove godine za zdravstvo opredijeljeno 196 miliona eura. „Vjerovatno da će na kraju izaći više od 200 miliona eura“
79 pregleda 77 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2017. 18:25h

Premijer Duško Marković saopštio je da je nezadovoljan stanjem u crnogorskom zdravstvu i ocijenio da se racionalnim korišćenjem novca koji je opredijeljen u te svrhe može kvalitetnije raditi u toj oblasti.

„Nezadovoljan sam, ne samo po odnosu kvaliteta, nego i po osnovu neracionalnog odnosa prema značajnim sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta za zdravstvo“, saopštio je Marković.

On je danas razgovarao sa studentima univerziteta Crne Gore, Mediteran, Donja Gorica i Fakulteta za državne i evropske studije.

Marković je, upitan da prokomentariše stanje u crnogorskom zdravstvu, kazao da je ove godine za zdravstvo opredijeljeno 196 miliona eura. „Vjerovatno da će na kraju izaći više od 200 miliona eura“.

On je ocijenio da je to ogroman novac za malu Crnu Goru i njen skromni budžet.

„Vjerujem da se racionalnijim korišćenjem tih sredstava može mnogo kvalitetnije raditi u našem zdravstvu“, smatra Marković.

On je, kako je kazao, bio zagovornik toga da Crnoj Gori ne treba Medicinski fakultet i da je jeftinije i korisnije da država plati svakom studentu koji želi da studira medicinu bilo gdje u Evropi i svijetu, s obavezom da se vrati u Crnu Goru nakon završenih studija.

Marković je kazao da put Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i NATO nije usmjeren protiv bilo koga, niti je vođen sa željom za sukobima i ratovima, već, naprotiv, sa mirom, stabilnošću i prosperitetom.

„Cilj je da obezbijedimo mir i stabilnost kao uslove za razvoj ekonomije i poboljšanje kvaliteta života u Crnoj Gori“, naveo je Marković.

On je studentima kazao da njihove diplome, zvanja i naporan rad na sebi moraju biti propusnica za bolji život.

„Stvaramo elitu da znanjem i mudrošću nadjača glasove populizma i nacionalizma koji prijete da uvedu nerede i nestabilnost“, rekao je Marković.

On je poručio studentima da želi da zajedno grade Crnu Goru koja će biti sinonim za napredak, inovacije i prosperitet i država privlačna za život.

Na pitanje koje procese Crna Gora može da sprovede kako bi više uključila mlade u procese integracije države i donošenje odluka, Marković je naveo da vjeruje da će napredak ka EU i članstvo u Unije otvoriti prostor za crnogorsku mladost – njihovu energiju i mogućnosti.

„To će biti prostor u kome čete imati jednake šanse sa mladima iz Berlina, Pariza, Amsterdama i bilo koje druge destinacije“, objasnio je Marković.

Upitan kada će biti gotov kompleks Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju biti gotov, on je saopštio da je do sad potrošeno šest miliona eura za radove na tom kompleksu.

Marković je dodao da je potrebno još oko dva miliona da se to završi.

„Uvjeravam vas da će to biti na našoj finansijskoj agendi koja se definiše kroz kapitalni budžet“, rekao je Marković.

Na pitanje da li je zadovoljan kako teku radovi na izgradnji autoputa i da li će njegova izgradnja uticati da se pojedini crnogorski gradovi, poput Pljevalja, izoluju, Marković je naveo da se u taj projekat nije ulazilo sa računicom ekonomske isplativosti, nego sa potrebom države i generacija koje dolaze.

On je kazao da je, na pitanje Svjetske banke kako će da se nose sa javnim dugom koji je proizveo autoput, odgovorio da se ne brine i da su spremni kao država da se nose sa izazovom i „uhvate se sa tim rizikom“.

„Jer to nije novac za potrošnju, već u trajnu vrijednost i dobro koje ostaje svim budućim generacijama i koje će imati priliku da to dobro pretvore u neku svoju korist“, dodao je Marković.

Kako je kazao, autoput povezuje Crnu Goru.

Marković je ocijenio da je autoput projekat budućnosti i vizija koja će donijeti prosperitet Crnoj Gori.

Na pitanje za komentar o trendu pada broja upisanih studenata na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, Marković je odgovorio da je Crnoj Gori potrebna kvalifikovana radna snaga u toj oblasti.

On je ukazao da je na UDG-u otvoren Fakultet za turizam i hotelijerstvo.

„Mi moramo da se veoma pažljivo odnosimo prema tome. Ako je trend da smanjujemo broj upisanih studenata na fakultete u oblasti turizma i hotelijerstva, potrudiću se da taj negativni trend zaustavim“, saopštio je Marković.

Kako je rekao, ne može se govoriti o tome da je turizam strateška privredna grana, a da se ne razvija sopstveni kadar za to, nego da se uvozi iz okruženja.

Na pitanje da li Vlada kroz kapitalni budžet za 2018. godinu planira rekonstrukciju zgrade tehničkih fakulteta i kotlarnice, Marković je odgovorio da će sigurno planirati sredstva u budžetu za te svrhe.

„Kada je u pitanju kotlarnica, mislim da se radi o investiciji od oko 300, 350 hiljada eura i zaista je neprihvatljivo za taj novac da imamo takvu situaciju“, naveo je Marković.

Na pitanje da li je planirano ulaganje u infrastrukturu fakulteta u Nikšiću, prevashodno na Filozofskom i Filološkom fakulteta, on je kazao da planirana izgradnja fiskulturne sale.

„U ovoj godini smo planirali izradu projekta i kapitalnim budžetom za 2018. godinu sigurno planirati dio sredstava koji će podrazumijevati početak gradnje tog objekta“, dodao je Marković.

Upitan da li će novi Program stručnog osposobljavanja biti uže vezan za struku, Marković je ocijenio da je Programom postignut odgovarajući cilj.

„Bez obzira na neke negativne ocjene, mislim da treba da pozdravimo ovaj Program i ocijenimo ga uspješnim“, saopštio je on.

Ipak, smatra Marković, došlo je vrijeme da se Program preispita.

„Vrijeme je da se osmisli novi pristup kako bi mladi ljudi dobili kvalitetniji i efikasniji Program“, ocijenio je Marković.

Galerija

Bonus video: