U petak Dan otvorenih vrata u zbirci pomorskog nasljeđa

Okupljeni podmorničari u petak će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom
72 pregleda 0 komentar(a)
podmornica Heroj, Foto: Privatna arhiva
podmornica Heroj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.04.2017. 09:30h

Povodom obilježavanja dana kada su davne 1928. godine u Bokokotorski zaliv uplovile prve podmornice jugoslovenske flote – „Nebojša“ i „Hrabri“, svi posjetioci Porto Montenegra će imati priliku da uživaju u besplatnom obilasku podmornice P-821 „Heroj“, u petak 7. aprila, u vremenu od 9 do 18 časova.

„Okupljeni podmorničari, koji su nekada plovili u „Heroju“, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, tog dana će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto“, kzala je PR menadžerka Porto Montenegra Kristina Škanata.

Istog dana u Zbirci pomorskog nasljeđa će biti postavljene grafike beogradskog slikara Slobodana Vukovića, čiji su motivi vezani za život na moru jer je jedan dio njegove karijere bio usko vezan za Mornaricu.

Izložba će svečano biti otvorena u 17 sati, kada će o autorovoj zanimljivoj biografiji govoriti akademski slikar Ljubomir Popadić. U sklopu Dana otvorenih vrata u Zbirci pomorskog nasljeđa, biće predstavljena i knjiga „World Submarine Museums“, autora Milana Komara iz Beograda, pukovnika u penziji, koji na slikovit i jezgrovit način poše o podmornicama koje su danas atraktivni muzejski eksponati u muzejima širom svijeta.

Bonus video: