Bošnjaci zvanično preuzeli Željeznicu

ŽPCG duguje državi za poreze i doprinose oko tri miliona eura, a posljednji put su plate sa doprinosima radnicima uplatili 2013.
422 pregleda 38 komentar(a)
željeznica, pruga, Foto: Boris Pejović
željeznica, pruga, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2017. 06:05h

Inženjeri Eldin Mucević i Hasim Dacić izabrani su juče za predsjednike odbora direktora (OD) Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Željezničke infrastrukture (ŽICG) na konstitutivnim sjednicama tih tijela.

“Vijesti” su ranije pisale da će oni biti na čelu odbora, s obzirom da su koalicionim sporazumom sa vladajućom partijom željeznička preduzeća pripala Bošnjačkoj stranki (BS).

Odbor direktora ŽPCG je Mucevića izabrao za predsjednika, a isto tijelo ŽICG je izabralo Dacića. Obojica po predlogu ministra saobraćaja Osmana Nurkovića.

Mucević je diplomirani inženjer arhitekture, a bio je direktor za upravljanje imovinom u Hypo Alpe Adria banci i sudski vještak za arhitekturu i procjenitelj nekretnina.

Dacić je inženjer industrije, koji je do sada bio na čelu rožajske NVO ”Udruženje inženjera drvne industrije”.

Vlada je u četvrtak za predstavnike državnog kapitala u ŽPCG predložila i profesoricu i članicu rožajske DPS Nevenku Garović, dok su Valjon Mehmedović i Milan Popadić iz ranijih sastava OD.

ŽPCG duguje državi po osnovu poreza i doprinosa oko tri miliona eura. U strategiji razvoja Željeznice, koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, piše da je Državna revizorska institucija je utvrdila kako je ta kompanija posljednji put uplatila plate sa porezima još 2013. godine. Brojke pokazuju da je ta željeznička kompanija u velikim problemima koji se zbog poteškoća na pruzi nastalih usljed poplava u Srbiji 2013. konstantno gomilaju. Ta kompanija je u 2015. ostvarila gubitak od 1,6 miliona eura, što je za 58 odsto manje u odnosu na uporedni period 2014. kada je gubitak iznosio 3,9 miliona. Na kraju trećeg kvartala prošle godine ŽPCG je završio sa gubitkom od 60,6 hiljada eura.

U ŽICG Vlada je, pored Dacića, postavila Nedu Dabović, dok su Predrag Lutovac i Ljubomir Sošić ostali iz prethodnog saziva.

Bivši predsjednik borda direktora Žarko Šturanović podnio je ostavku na to mjesto, a radnici ŽICG tvrde da je to učinio nakon što je potpisao Pravilnik o rješavanju stambenih pitanja zaposlenih shodno kojem je sedam direktora umjesto stanova dobilo 330 hiljada eura.

Ta kompanija duguje radnicima 1,4 miliona eura za prevoz, koji im, mimo pravilnika, nije isplaćivan od 2008. do 2013.. Najbrojnije željezničko preduzeće, sa preko 800 radnika, završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 3,5 miliona eura, što je manje nego u 2014. godini, kada su bili u minusu 5,4 miliona eura. Treći kvartal prošle godine ŽICG je završila sa gubitkom od 976 hiljada eura. Dva željeznička preduzeća su 2010. i 2011. dobila 29 miliona eura državnih garancija bez obzira na loše poslovanje. Željeznička infrastruktura je prije dvije nedjelje za rekonstrukciju pruge dobila još 20 miliona eura garancija Vlade.

Bonus video: