Studenti "košnicom" osvajaju planetu

Elma Hot i Alija Dervić su razvili pametne košnice, koje omogućavaju pčelarima neprekidan monitoring i tačniji prikaz uslova u kojima rade pčele
374 pregleda 5 komentar(a)
Studenti, pčelari, Foto: Privatna arhiva
Studenti, pčelari, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.04.2017. 14:43h

Djed Elme Hot je pčelar. Živi u Bijelom Polju, a ljeti svoje pčele seli na Žabljak. Elma je poželjela da pomogne djedu, da mu olakša rad rad sa pčelama i tako počinje priča o Beeand.me, pametnoj košnici, uređaju kojim su austrijski pčelari oduševljeni.

Elma Hot i njen kolega Alija Dervić su na razvoju pametne košnice radili zajedno. Oboje su studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG). Hot je studentkinja magistarskih studija i angažovana je u prvom crnogorskom Centru izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT). Dervić je nakon završenih magistarskih studija i angažmana u BIO-ICT Centru nastavio doktorske studije na Tehničkom Univerzitetu u Beču, gdje je angažovan pri institutu EMCE.

Uređaj koji su razvili omogućava pčelarima neprekidan monitoring košnica - pčelari zahvaljujući njemu dobijaju informacije o težini košnice, odnosno o unosu meda, temperaturi, vlažnosti vazduha. Kroz podatke o vremenskim prilikama na mjestu gdje su košnice, pčelar zahvaljujući rješenju mladih istraživača, može tačnije stvoriti sliku o uslovima u kojima se nalaze pčele. Precizni podaci o težini košnice, pčelaru sada ukazuju na to koliko su meda prikupile pčele. Uređaj pomoću zvučnog senzora mjeri jačinu i frekvenciju zvuka pčela i, u slučaju promjene u odnosu na uobičajene vrijednosti, pčelar na vrijeme dobija informaciju da nešto nije u redu.

Na onome što je danas Beeand.me su počeli da rade krajem 2015. Željeli su da naprave pametnu vagu za Elminog djeda, ali su ideju proširili. Uslijedila su startup takmičenja, takmičenja za inovacije, te prezentacije na naučnim konferencijama. I pobjeđivali. Pobjede su donijele vrijedne nagrade, ali i motivaciju da aktivnije krenu u razvoj ideje.

Uređaj koji su razvili Hot i Dervić već je testiran i pčelari su, kažu, zadovoljni.

„Razgovarali smo sa mnogo pčelara u Crnoj Gori i inostranstvu. Naši prvi testni korisnici su u Beču i oni nam daju povratne informacije na osnovu kojih unapređujemo sistem. Postoje korisnici koji se prvi put srijeću sa sličnim rješenjem i nisu tehnički pismeni, pa je njihovo uzbuđenje veliko. Postoje i oni koji su koristili neka rješenja za monitoring i oni upoređuju različite uređaje. Od njih dobijamo potvrdu da smo na pravom putu i da se naše rješenje razlikuje od postojećih“, kazala je Hot „Vijestima“.

Beeand.me uređaj se postavlja kao postolje košnice. Napaja se putem baterije, čija je autonomija, zahvaljujući dobrom dizajnu hardvera, dvije godine. Zbog toga su autori odustali od početne ideje o solarnom napajanju baterije.

“Ovo doprinosi smanjenju cijene uređaja”, objašnjavaju autori.

Hot i Dervić navode da postoji niz senzora i dodataka koje mogu dodati svom uređaju. Moguće je dodavanje alarma koji reaguju na pokret u blizini košnica, pomjeranje košnice. U planu je i dodavanje sonde za testiranje meda odmah pored košnice. Tako bi tokom posjete košnica, pčelar preko postavljenog uređaja mogao da izmjeri količinu saharoze, vlažnost i kiselost u izvađenom uzorku meda.

To bi, kažu Hot i Dervić, pomoglo pčelarima da podatke o medu dobijaju trenutno, umjesto da med nose na analizu.

Uređaj je jednostavan za korišćenje i pčelaru, po uključenju, odmah može da učini podatke dostupnim.

Pčelari situaciju na terenu prate putem računara ili mobilnog telefona. Hot i Dervić su zasad razvili web i Android aplikaciju, a navode da će, u zavisnosti od potreba korisnika, razvijati rješenja i za druge sisteme kao što su iOS i Windows.

Za one koji ne koriste pametne telefone i računare, uređaj podatke sa košnica šalje i SMS-om. Putem SMS-a pčelari mogu da dobiju i podatke na zahtjev.

Autori navode da je u Austriji u toku proizvodnja druge serije Beeand.me uređaja, od kojih je jedan namijenjen za Elminog djeda.

“On je lani učestvovao u pravljenju drvenog prototipa, koji je više bio kao proof of concept (potvrda koncepta). Djed sada čeka svoj primjerak gotovog proizvoda, a povratnu informaciju od njega očekujemo u toku ovog ljeta”.

Hot i Dervić su u saradnji sa partnerima iz Austrije razvili i spremili pilot projekat koji će biti realizovan na 50 lokacija u Austriji.

Njih dvoje ohrabruju sve studente u Crnoj Gori, posebno tehničkih fakulteta, da se fokusiraju na pokretanje svog biznisa ili startupa. Poručuju i da studenti moraju da se više interesuju za seminare, kurseve...

„Na fakultetu učimo mnogo stvari, naučimo kako da učimo. Međutim, studenti moraju da shvate da se od nas očekuje da uvijek učimo i da znanje tražimo i van knjiga i skripti za kolokvijume i ispite... Nemamo izgovor, pored učenja na fakultetu od nas se očekuje da se sami usavršavamo“.

Sa pametnom košnicom se upoznali Merkelova i Abe

Hot i Dervić su lani uspjeli da obezbijede učešće u akceleratorskom programu Hub:raum Krakova. Nakon toga su pozvani da budu dio NB-IoT programa “Deutsche Telekoma”, što im je omogućilo saradnju sa kompanijama kao što su Intel, Ericsson, Qualcomm i Huawei i da koriste novu tehnologiju među prvima u svijetu. BeeAnd.me je kao jedan od primjera upotrebe te nove tehnologije bio dio predstavljanja Deutsche Telekoma na Svjetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni.

Izvršni direktor Deutsche Telekoma Tim Hotges predstavio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i japanskom premijeru Šinzou Abeu crnogorski startap BeeAnd.me na CeBIT-u, najvećem svjetskom IT sajmu u Hanoveru.

Bonus video: