Vakcina ne izaziva autizam, ona može samo da bude okidač

Bonačić navodi da je u ranom uzrastu bolje i pogrešno pretpostaviti da je dijete autistično, nego čekati da napuni pet ili sedam godina, kada je već razvijeno 75, odnosno 90 odsto njegovog mozga
122 pregleda 50 komentar(a)
Maja Bonačić, Foto: Privatna arhiva
Maja Bonačić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.04.2017. 19:48h

Vakcina ne izaziva autizam, ona može samo da bude okidač i stoga bi vakcinaciju kod neurorizične djece trebalo odgoditi, smatra psihološkinja i dječja terapeutkinja iz Hrvatske Maja Bonačić.

„Oko dvije trećine autizma je urođeno, trećina je regresivni oblik autizma, dakle dijete se do godinu i po dana razvijalo uredno i onda je počelo da se gubi. Stav struke je da vakcina sa tim nema nikakve veze. Kod neurorizične djece bi trebalo odgoditi vakcinaciju, jer su ta djeca neurološki nestabilna“, kazala je Bonačić, koja je u Crnoj Gori u okviru projekta „Zaigrana pedala“ .

Ona je održala dvočasovna predavanja u Herceg Novom, Kotoru, Baru i Podgorici. Aktivnosti sprovodi volonterski, u susret 2. aprilu, Svjetskom danu svjesnosti o autizmu. „Zaigrana pedala“ je u Crnoj Gori realizovana u saradnji sa Sport akademijom Mayer, Ministarstvom prosvjete, NVO Roditelji i ADP Zid.

Bonačić smatra da je stoga važna rana dijagnostika i da bi sa djecom, do 12 mjeseci, osim pedijatra, trebalo da radi i psiholog.Bonačić je majka petogodišnje djevojčice koja je imala krvarenje na mozgu i kasnila je u motoričkom razvoju.

„Ona je dobila odgodu vakcine, ali samo zato što sam kao psiholog primijetila da nešto ne valja. Pedijatar mi ništa nije rekao. Kažu vam samo ‘progovoriće’... „rekla je ona.

Bonačić navodi da je u ranom uzrastu bolje i pogrešno pretpostaviti da je dijete autistično, nego čekati da napuni pet ili sedam godina, kada je već razvijeno 75, odnosno 90 odsto njegovog mozga.

Ona poručuje i da „uspostavljanje dijagnoze nije naučna fantastika“.

Bonačić je i profesionalni sportista i juče je sa crnogorskim triatloncem Igorom Majerom učestvovala u humanitarnoj “Ironman trci”. Tokom trke su prikupljana sredstva za Fondaciju „Ognjen Rakočević“, koju vodi majka autističnog dječaka, koji je lani tragično izgubio život.

Bonus video: