Pljevlja: Ljudi se truju za račun zagađivača

Riječ je o izdaji interesa zajednice, imajući u vidu ekstremno zagađenje i ugroženost zdravlja i života, kaže Milorad Mitrović
128 pregleda 5 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.04.2017. 19:59h

Zbog nedonošenja odluke o naplati ekološke naknade od zagađivača, Opština Pljevlja mjesečno gubi oko pola miliona eura, kaže izvršni direktor Nevladine organizacije “Breznica” Milorad Mitrović.

On je ocijenio da mu nijesu jasni razlozi zbog kojih lokalna uprava odugovlači sa donošenjem odluke, s obzirom da joj je to omogućio Zakon o lokalnoj samoupravi.

U lokalnoj upravi “Vijestima” su nezvanično rekli da se radi na tekstu odluke, ali nijesu mogli da preciziraju do kada će ona biti završena.

Mitrović optužuje nadležne da je riječ o “klasičnoj izdaji interesa lokalne zajednice”, imajući u vidu ekstremno zagađenje u Pjevljima i ugroženost zdravlja i života građana.

“Od strane onih koji su dobili povjerenje građana ili su na platnom spisku zagađivača, pa zbog toga to ne rade. Odlažući donošenje odluke, oni pomažu zagađivače na štetu cijele Opštine. Odbornike i lokalnu vlast treba da brine opštinski, a ne budžet zagađivača”.

Novim zakonom o životnoj sredini ostavljena je mogućnost lokalnim samoupravama da mogu propisati naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, uz saglasnost Vlade.

Jedini uslov je da se prikupljena sredstva koriste namjenski, za zaštitu i unaprjeđenje životne sredine.

Na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine, odbornik Igor Golubović (DPS) predložio je da se odluka uvrsti u dnevni red u drugom kvartalu ove godine.

Zajedno sa koalicionim partnerima, DPS je ranije odbio i predlog SNP-a da Skupština usvoji nacrt odluke o naplaćivanju posebne naknade za unapređenje i zaštitu životne sredine, ocijenivši da je nekvalitetna i da je treba doraditi.

Mitrović kaže da bi Opština mogla da naplati spaljivanje oko 6.000 tona uglja dnevno u Termoelektrani Pljevlja i godišnje prihoduje više od 2,1 milion eura.

“Toliko bi mogli da naplate samo po osnovu spaljivanja uglja, a dodatno još po osnovu odlaganja pepela i šljake, zagađenje voda. Gdje je u svemu tome Rudnik uglja, koji takođe značajno zagađuje životnu sredinu, koncesionari kamenoloma, Gradir Montenegro. Godišnje je to mnogo novca koji bi mogao da se slije u opštinsku kasu. Šteta nanijeta životnoj sredini je veoma skupa u svakoj normalnoj zemlji”.

On tvrdi da svakog dana žicama iz Pljevalja za Podgoricu ode struje u vrijednosi od oko 550.000 eura.

“A šta od toga imaju građani Pljevalja osim uništene životne sredine”.

Vazduh “čist” samo četiri dana u februaru

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Pljevljima je u februaru 24 dana sadržaj PM10 čestica u vazduhu prelazio je dozvoljene granice.

Registrovano je i 15 dana sa povećanim vrijednostima PM 2,5 čestica koje su opasnije za zdravlje građana. Sadržaj visoko kancerogene materije benzo a pirena izračunat kao srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka u februaru iznosio je 7,91 nanograma po metro kubnom, što je skoro osam puta više od dozvoljenog.

Bonus video: