Kreće kampanja “Stop krivolovu”

„Cilj kampanje nije samo slanje poruka građanima da ne izlovljavaju, već i da ne kupuju ribu koja se u ovom periodu nelegalno izlovljava u NP Skadarsko jezero jer na taj način indirektno pomažu krivolov“, ističu iz NPCG
113 pregleda 7 komentar(a)
Skadarsko jezero Služba zaštite, Foto: NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero Služba zaštite, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 01.04.2017. 18:57h

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sjutra, danas pokreće kampanju „Stop krivolovu“ sa ciljem podizanja svijesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

„Kampanja „Stop krivolovu“ usmjerena je na sve građane, sa posebnim akcentom na stanovnike Gradske opštine Tuzi i Golubovci, kao i opština Bar, Cetinje i Podgorica koje dijele teritoriju ovog parka“, saopšteno je iz NPCG.

U okviru kampanje NPCG će, u saradnji sa kompanijama, medijima, ribolovnim udruženjima i nevladinim organizacijama poslati poruku o važnosti očuvanja ribljih vrsta i biodiverziteta u Skadarskog jezera i upozoriti da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo.

„Cilj kampanje nije samo slanje poruka građanima da ne izlovljavaju, već i da ne kupuju ribu koja se u ovom periodu nelegalno izlovljava u NP Skadarsko jezero jer na taj način indirektno pomažu krivolov“, ističu iz NPCG.

Stoga će pored emitovanja poruke „Od marta do juna neka se svi osvijeste, u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste“, u blizini pijaca, tržnica i velikih marketa biti postavljeni bilbordi i posteri.

Ribolovni zabran na Skadarkom jezeru počeo je 15. marta, a traje do 15. maja. U tom periodu toplovodne vrste riba se zbog reprodukcije povlače u pogodonije i pliće djelove jezera.

„Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero“, upozoravaju iz NPCG-a.

Bonus video: