Jokić bi da sačuva Kotor u UNESCO-u

Jokić insistira na arhitektonskom izgledu objekta i njegovom odnosu prema predjelu, ambijentalnoj i pejzažnoj usklađenosti
97 pregleda 10 komentar(a)
Kotor, Foto: Siniša Luković
Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.03.2017. 19:13h

Nova opštinska vlast Kotora pokušava da promijeni način gradnje na području Glavati u Prčanju, koji je pod posebnom pažnjom UNESCO.

Opština je juče, na osnovu ranije odluke lokalnog parlamenta, raspisala međunarodni konkurs za urbanističko-arhitetonsko rješenje za objekat sa pet zvjezica na Glavatima, ali su odlukom gradonačelnika Vladimira Jokića promijenjeni uslovi, kao i komisija koja će o njima odlučivati.

Glavati su jedno od spornih mjesta zbog kojih je Komisija UNESCO lani poslala posljednje upozorenje Crnoj Gori da će, ukoliko se ne promijeni odnos države prema megalomanskoj gradnji na području zaštićene prirodne i kulturne baštine, Kotor izgubiti status svjetske baštine.

Novu lokalnu vlast Kotora koju čine Demokrate, DF, URA i SDP uz podršku SNP-a, dočekao je pripremljen tekst međunarodnog konkursa, koji se za gradnju po zakonu mora raspisati.

Novi gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) insistirao je na izmjeni važnih djelova tog konkursa, koji traje do 27. maja. U kriterijumima za izbor najboljeg rješenja povećan je broj bodova koji se daju na arhitektonsko-oblikovno rješenje objekta i njegov odnos prema predjelu, te ambijentalnu i pejzažnu usklađenost novog kompleksa sa okruženjem.

Jokić je izdejstvovao i izmjenu sastava već ranije određenog konkursnog žirija. U njemu nema direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara (UZK) Anastazije Miranović i bivšeg dekana Arhitektonskog fakulteta u Podgorici Gorana Radovića, koji inače, stoje iza kontroverzne izgradnje "privremenog objekta" u kamenu i betonu, od 190 kvadrata na Turskom rtu u Verigama, što su Demokrate ranije žestoko kritikovale.

Umjesto njih dvoje, gradonačelnik Kotora je u žiri postavio profesora Svetislava Popovića za novog predsjednika i profesoricu Jelisavu Kalezić.

U napomeni koja prati tekst konkursa stoji da će investori, firme „Premia“ Kotor i „Hexagon Investments“ Podgorica morati da prihvate posljedice ako “sveobuhvatna nezavisna Procjena uticaja na kulturnu baštinu” koja se radi za Poseban urbanistički plan Kotor, kao i nezavisna HIA koja se radi za planirani turistički kompleks, pokažu da je izgradnja tog kompleksa neprihvatljiva.

Plan-lokalnu studiju lokacije LSL „Glavati-Prčanj“ usvojio je prošli saziv SO Kotor predvođen DPS-om. On predviđa da se na posljednjoj većoj neizgrađenoj površini uz obalu mora na Prčanju od preko 41 hiljadu kvadrata, napravi turističko naselje sa 5 zvjezdica. Na osnovu tog dokumenta mogu se graditi objekti površine od oko 32 hiljade kvadrata.

Bonus video: