Novljani obilježavaju Svjetski dan osoba sa autizmom

U Osnovnoj školi „Ilija Kišić“ u Zelenici već dugi niz godina postoje posebna odjeljenja u kojima se obrazuju djeca sa posebnim potrebama. Posljednjih šest godina postoje i dvije grupe u kojima se nalaze djeca sa poremećajima iz spektra. Ova djeca se obučavaju po Posebnom planu i programu za djecu sa autizmom. U Crnoj Gori,ovo je jedina škola koja u svom sastavu ima ovakve izdvojene grupe, navode iz škole u Zelenici
181 pregleda 1 komentar(a)
Autizam, Foto: Slavica Kosić
Autizam, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.03.2017. 11:00h

Svjetski dan osoba sa autizmom obilježiće se u Herceg Novom u subotu puštanjem plavih balona na Trgu Nikole Đurkovića.

Predstavnici JU Dječiji Dom “Mladost” Bijela-Servis Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, O.Š Ilija Kišić i NVO Nova okupiće se ispred Gradske kafane u 10:30, gdje će biti obezbjeđeno posluženje za djecu i njihove roditelje , a potom će na Trgu puštanjem plavih balona obilježiti ovaj datum i doprinjeti svjesnosti o autizmu.

U Osnovnoj školi „Ilija Kišić“ u Zelenici već dugi niz godina postoje posebna odjeljenja u kojima se obrazuju djeca sa posebnim potrebama. Posljednjih šest godina postoje i dvije grupe u kojima se nalaze djeca sa poremećajima iz spektra. Ova djeca se obučavaju po Posebnom planu i programu za djecu sa autizmom. U Crnoj Gori,ovo je jedina škola koja u svom sastavu ima ovakve izdvojene grupe, navode iz škole u Zelenici.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Učestalost ovog poremećaja se povećava iz godine u godinu. Stručnjaci koji rade sa ovom djecom zajedno sa roditeljima pokušavaju da pronađu što bolje načine i metode kojima će pomoći djeci i približe ovu problematiku društvenoj zajednici. U Crnoj Gori ne postoje precizni podaci o tačnoj učestalosti ovog poremećaja mada se smatra da je slična kao i u ostalim dijelovima svijeta.

Na osnovu Rezolucije UN iz 2007. godine 2.april obilježava se kao Svjetski dan autizma.

Bonus video: