Glavni grad državi vraća 40.457 kvadrata

Grad će državi vratiti na raspolaganje 40.457 metara kvadratnih zemlje, dionica Smokovac - Uvač -Mateševo
0 komentar(a)
Smokovac, Foto: Arhiva Vijesti
Smokovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.03.2017. 16:15h

Glavni grad će, bez naknade, državi vratiti na raspolaganje 40.457 metara kvadratnih zemljišta za potrebe izgradnje autoputa Bar - Boljare, dionica Smokovac - Uvač -Mateševo.

Odbornici u Skupštini Glavnog grada bi na sjednici, zakazanoj za 11.april, trebalo da daju i saglasnost da se na pomenutom zemljištu mogu izvoditi radovi, neophodni za izgradnju autoputa Bar - Boljare.

U predlogu odluke o vraćanju na raspolaganje Crnoj Gori zemljišta za potrebe izgradnje autoputa Bar - Boljare, navodi se da će Grad ustupiti državi na raspolaganje 3.249 kvadrata u KO Pelev Brijeg i 342 kvadrata u KO Lutovo - prema elaboratu eksproprijacije poddionice 2.2 koji je izradila Uprava za nekretnine Crne Gore. Državi će na raspolaganje biti vraćeno i 15.280 kvadrata zemljišta u KO Rogami i 21.586 kvadrata u KO Đurkovići, prema elaboratu eksproprijacije poddionice 1.1.2, koji je izradila Uprava za nekretnine.

U obrazloženju odluke se navodi da se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva obratilo Glavnom gradu 1.marta 2017.godine sa zahtjevom za vraćanje na raspolaganje Crnoj Gori pomenutih nepokretnosti u svojini Glavnog grada.

"U zahtjevu se navodi da je u toku završetak izrade Glavnog projekta dionice Smokovac - Mateševo, autoputa Bar - Boljare, te da je neophodno... pristupiti proceduri vraćanja imovine Glavnog grada na državu Crnu Goru, kako bi Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u svojstvu investitora, kompletiralo zahtjeve za dobijanje građevinskih dozvola, odnosno Ministarstvo održivog razvoja i turizma postupilo po predmetnim zahtjevima“, navodi se u odluci.

Glavnom gradu je, kako se navodi, dostavljen i zaključak Vlade od 17. marta 2017.godine, kojim Vlada zahtijeva od Glavnog grada da, bez odlaganja, vrati na raspolaganje države nepokretnosti na kojima vrši svojinska ovlašćenja u svim slučajevima u kojima je Elaboratom eksproprijacije utvrđeno da su ove nepokretnosti potrebne za izgradnju autoputa Bar - Boljare, dionica Smokovac - Uvač - Mateševo. Vlada je naložila Glavnom gradu da pruži i saglasnost da se radovi neophodni za izgradnju autoputa Bar - Boljare mogu izvoditi na tim katastarskim parcelama.

Bonus video: