Kruzer vrijedan 400 miliona eura uplovio u luku Kotor

"Boka i Kotor našim putnicima pružaju nešto zaista jedintveno – ovo je jedini fjord na Mediteranu i ovaj spektakularno lijepi pejsaž je nešto što se može vidjeti samo ovdje ili na dalekom sjeveru, u Norveškoj", kazao je kapetan Bamberg "Vijestima"
470 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2017. 13:50h

Novosagrađeni kruzer "Viking Sky" norveško-američke kompanije Viking Ocean Cruises na svom prvom komercijalnom putovanju, premijerno je uplovio u luku Kotor gdje su predstavnici gradskih i lučkih vlasti tom 400 miliona dolara vrijednom brodu i njegovim putnicima i posadi, poželjeli dobrodošlicu.

Zapovjednik 228 metara dugog i 29 metara širokog kruzera od 47.800 tona, kapetan Robert Bamberg priredio je koktel za kotorskog gradonačelnika Vladimira Jokića i predstavnike lučkih i državnih vlasti u reprezentativnom "Exploler`s Lounge" na pramčanom dijelu "Viking Sky-ja", najnovijeg kruzera koji priključio svjetskoj floti brodova za kružna turistička putovanja.

"Veoma smo uzbuđeni što smo na prvim komercijalnom putovanju našeg novog broda došli u Kotor i zaliv Boke koji je za nas i naše putnike posebna atrakcija, Iako sam ja i ranije dolazio ovdje, svako uplovljavanje u ovaj predivni zaliv mi se čini kao prvi put jer je ovo moje omiljeno mjesto na itinererima naše kompanije", kazao je kapetan Bamberg koji je na čelu posade od 486 ljudi iz 36 različitih država.

On je poklonio brodsku krestu "Viking Sky-ja" gradonačelniku Jokiću koji mu je uzvratio umjetničkom slikom starog grada Kotora, izrazivši nadu da će ona zauzeti istaknuti mjesto među brojnim umjetninama koje krase salone i druge prostore novog kruzera.

I inače brojna brodska biblioteka koja je na raspolaganju putnicima "Viking Sky-ja", dopunjena je monografijom Kotora na engleskom jeziku, a prigodne poklone zapovjedniku Bambergu predao je i kapetan Goran Mačić, direktor pomorske agencije BCM koja obavlja poslove lučkog agenta u Crnoj Gori za Viking Ocean Cruises.

"Novom brodu želimo mirno more i dugo godina sretne plovidbe, a vama dobrodošlicu u našu lijepu zemlju uz nadu da će Kotor i narednih godina mnogo puta biti sigurna luka vaših brodova", kazao je Mačić, a u ime preduzeća Luka Kotor prigodne poklone zapovjendiku novog norveškog kruzera uručila je Maja Danilović .

"Boka i Kotor našim putnicima pružaju nešto zaista jedintveno – ovo je jedini fjord na Mediteranu i ovaj spektakularno lijepi pejsaž je nešto što se može vidjeti samo ovdje ili na dalekom sjeveru, u Norveškoj . Uz to, i dobrodošlica na koju ovdje nailazimo je zaista sjajna", kazao je kapetan Bamberg "Vijestima" prije nego što je za goste iz Kotora organizovao obilazak "Viking Sky-a".

Pored ostaloga ovaj brod ima dva bazena, pozorište, biblioteku, spa i sportski centar, te više luksuznih barova i kafea, kao i šoping centar. Posebnost ovog broda je što u spa centru možete boraviti u tzv. sniježnoj sobi gdje po vama pada pravi snijeg, a potom se po drevnoj skandinavskoj tradiciji, "pariti" u vrućoj finskoj sauni i na kr ju zaliti drvenim kablićem punim vode i leda, prje nego što uronite u topli veliki džakuzi bazen.

Tematikom eksponata i dekoracije "Exploler`s Lounge" salon ovog broda posvećen je čuvenom norveškom polarnom istraživaču Fridtjofu Nansenu, a kuriozite je i što restoran u tom salonu služi iskuljučivo jela tradicionalne norveške kuhinje, po domaćim receptima majke vlansika kompanije Viking Ocean Cruises, Tortejna Hagena, jer je ona lično obučavala kuvare da ih pripremaju.

Galerija

Bonus video: