Hrapović: Izabrati organe Ljekarske komore u skadu sa propisima

Kako je kazao, u proteklih desetak godina Fond za zdravstveno osiguranje je sproveo niz projekata koji vode ka realizaciji tog kompleksnog cilja
67 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2017. 17:22h

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, pozvao je Skupštinu Ljekarske komore i njenog predsjednika da sprovedu volju većine ljekara, izaberu organe koji su predviđeni važećim propisima i predlože i izaberu personalna rješenja koja smatraju najboljim.

"Ministarstvo će biti njihov partner, uvažiti sve opravdane i utemeljene zahtjeve i činiti sve da rad Komore bude za primjer u Crnoj Gori i regionu", rekao je Hrapović.

On je to kazao odgovarajući na pitanje poslanice Maje Bakrač koja ga je pitala da objasni postupanje Ministarstva u slučaju Ljekarske komore, kao i naredne korake koje ćete preduzeti u vezi sa radom Komore.

Hrapović je naveo da je Skupština Komore konstituisana i izabran je predsjednik Skupštine na propisan način.

"Izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Komore nije izvršen u skladu sa propisima", smatra Hrapović.

On je naveo da nije izabrana Komisija za kontinuiranu edukaciju, kao ni ostali organi predviđeni Statutom.

"Polazeći od zakonskih ovlašćenja, a cijeneći utvrđeno činjenično stanje, Ministarstvo je donijelo Rješenje u kojem se preciziraju utvrđene činjenice, nakon toga predložilo mjere i naložilo Skupštini i njenom predsjedniku da u zadatim rokovima, u nekoliko saziva Skupštine izmijene odgovarajuće propise i izaberu organe Komore na propisan način", saopštio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, dok se ne izvrše te radnje, Ministarstvo će vršiti poslove izdavanja licenci za rad ljekarima.

Hrapović je ocijenio da je to jedini put da Komora radi i funkcioniše zakonito.

"Nije nam cilj da sprovodimo nikakvu prinudu ili presiju, već da svima stavimo do znanja da se mora postupati u skladu sa propisima. Konkretno, nadležni organi Ljekarske komore propise moraju tumačiti i primjenjivati kao cjelinu, a ne parcijalno, u čemu će imati punu podršku Ministarstva", poručio je Hrapović.

Kako je kazao, pokušaji da se kroz medijsku manipulaciju i navode koji ne korespondiraju sa istinom obmane javnost i Ministarstvo zdravlja predstavi kao opstruktivno smatraju lošom namjerom, neutemeljenim iskazima, s krajnjim ciljem da se izigraju važeći propisi, bez razloga.

Poslanik Halil Duković pitao je Hrapovića da mu objasni razloge zbog kojih još uvijek nije implementiran informacioni sistem u Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG), kao i šta Ministarstvo preduzima ili planira preduzeti u narednom periodu po tom pitanju, kao i kada se očekuje realizacija projekta.

Hrapović je rekao da razvoj i unapređenje Integralnog Zdravstvenog Informacionog Sistema (IZIS) predstavlja imperativ i pretpostavku uspješne reforme modernog zdravstvenog sistema u Crnoj Gori i jedan je od prioritetnih ciljeva politike Ministarstva.

Kako je kazao, u proteklih desetak godina Fond za zdravstveno osiguranje je sproveo niz projekata koji vode ka realizaciji tog kompleksnog cilja.

On je saopštio da je trenutno planski razvijeni informacioni sistem zdravstva implementiran u sljedećim ustanovama i institucijama - na primarnom nivou (svi domovi zdravlja, privatne stomatološke ambulante koje imaju potpisan ugovor sa Fondom, Zavod za hitnu medicinsku pomoć), na sekundarnom nivou (sve opšte bolnice), transfuzijska medicina (Zavod za transfuziju krvi Crne Gore), u oblasti zdravstvenog osiguranja (Fond za zdravstveno osiguranje), sistemu zdravstveno-statističkog izvještavanja (javno zdravlje) i mikrobiološkoj dijagnostici (Institut za javno zdravlje).

Hrapović je dodao da je taj sistem implementiran i u farmaceutskoj djelatnosti (Apoteke Crne Gore „Montefarm“), oblasti kontrole načina proizvodnje i stavljanja u prometa ljekova u Crnoj Gori (Agencija za ljekove i medicinska sredstva), privatnim zdravstvenim ustanove koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom o pružanju usluga i Zdravstvenom centru bezbjednosnih snaga Crne Gore.

"U cilju postizanja sveobuhvatnosti odnosno cjelovitosti IZIS-a, neophodna je implementacija informacionog sistema najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, KCCG i tri specijalne bolnice - Specijalnu bolnicu za psihijatriju Dobrota, Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Brezovik i Specijalnu bolnicu za ortopediju Risan", saopštio je Hrapović.

On je, govoreći o sprovedenim aktinostima na informatizaciji KCCG-a, rekao da je uspješno okončan otvoreni postupak nabavke hardversko komunikacione infrastrukture, kao glavnog preduslova za uvođenje informacionog sistema u ovoj ustanovi, obezbijeđena serverska infrastruktua i završeni radovi na izradi optičkih vodova i SKS instalacija u svim objektima KCCG-a.

Kako je naveo, na taj način obezbijeđeni su svi glavni preduslovi za uvođenje informacionog sistema u toj ustanovi.

"Od stručnog tima izrađena je tehnička specifikacija softverskog rješenja, pri čemu je obuhvaćeno pet modula koji čine sastavni dio i faze informatizacije KCCG", dodao je Hrapović.

On je objasnio da implementacija prve faze informacionog sistema u KCCG obuhvata administrativnu obradu pacijenta, centralno zakazivanje specijalističkih pregleda u ambulantama KCCG-a od izabranih doktora u sklopu IZIS-a, informatizaciju urgentnog centra, kontrolu propisivanja lijekova koji se konzilijarno propisuju i odobravaju, modul za evidencije i fakturisanje po DRG modelu u okviru IISZ-a, kao i unapređenja Poslovnog informacionog sistema KCCG.

KCCG je, prema riječima Hrapovića, 10. novembra 2015. godine objavio otvoreni postupak javne nabavke usluga izrade i implementacije novih programskih modula po projektnoj dokumentaciji, kao i nadogradnju postojećih softverskih modula medicinskog i poslovnog sistema KCCG.

"Međutim, nakon izjavljene žalbe od jednog ponuđača, rješenjem Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki od 13. februara 2017. godine po službenoj dužnosti otvoreni postupak javne nabavke je poništen u cjelosti", kazao je Hrapović.

Imajući u vidu sve navedeno, a cijeneći značaj uspješne i brze realizuje projekta informatizacije Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja je, kako je dodao, smatralo svrsishodnim da se za podršku obrati nekoj od međunarodnih organizacija.

Hrapović je kazao da je Ministarstvo, budući da je u središtu rada Kancelarije UNDP-a pružanje podrške Crnoj Gori u sprovođenju ključnih reformi na putu pridruživanja Evropskoj uniji i da UNDP u saradnji sa resornim ministarstvima uspješno realizuje kompleksne projekte iz oblasti razvoja informacionih sistema, uputilo pismo namjere toj međunarodnoj organizaciji.

Nakon toga je, dodao je, održan sastanak sa njenim predstavnicima na temu razmatranja mogućnosti pružanja podrške realizaciji projekta implementacije informacionog sistema u KCCG.

"Kako je UNDP pokazao zainteresovanost za navedeni projekat, sprovedene su aktivnosti na analizi i procjeni trenutnog stanja i uskoro očekujemo prezentaciju Konceptualne analize za razvoj IZIS, nakon čega će Ministarstvo donijeti odluku o načinu realizacije projekta", saopštio je Hrapović.

Bonus video: