Kod ljekara sada slobodno za 17.000 pacijenata

Zbog nedostatka izabranog ljekara , najveće probleme imali su pacijenti koji se bili primorani da idu na pregled u drugi dio grada
0 komentar(a)
Dom zdravlja, Foto: Boris Pejović
Dom zdravlja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2017. 19:27h

Oko 17.000 građana sada je u prilici da se registruje kod izabranih ljekara , nakon što je Fond zdravstva izbrisao umrle iz svog registra.

Građani koji do sada ijesu bili u prilici da imaju izabranog ljekara zbog prebukiranosti, od juče to mogu da učine jer je Fond, kako je sopštio, evidenciju doveo u red prije vikenda, u petak.

Ukupno 50.327 umrlih građana formalno je imalo zdravstveno osiguranje, a gotovo trećina, oko 17.000, bila je registrovana kod izabranih doktora, saopšteno je juče “Vijestima” iz Fonda na čijem je čelu Sead Čirgić.

Stručne službe Fonda su 25. marta preuzele podatke iz Centralnog registra stanovništva MUP-a o umrlim licim, na osnovu kojih je iz baze osiguranika sa zdravstvenog osiguranja, zbog smrti, odjavljeno 50.327 građana.

„Od tog broja ukupno 17.383 je bilo registrovani kod izabranog doktora u Crnoj Gori, tako da su isti odjavljeni sa evidencija izabranih doktora, na koji način je omogućena registracija novih osiguranika kod izabranih doktora, za gotovo isti broj“, piše u informaciji.

Oni su dodali i da će ubuduće jedanput sedmično, na osnovu CRS-a, ažurirati baza osiguranika.

Bivši direktor Fonda Adis Balota ranije je rekao da je 16. avgusta u bazi Fonda bilo 708.720 osiguranika, što je za oko 60.000 više od ukupnog broja stanovnika.

On je tada upozorio da su zbog velikog broja umrlih u bazi Fonda, svi planovi nerealni i da se plaća veći broj timova izabranih ljekara nego što je potrebno.

Rekao je i da su ljekari u domovima zdravlja onemogućeni da ostvare veću zaradu, jer im je nerealno ispunjen limit od 2.000 osiguranika.

Najveće probleme imali su naravno pacijenti koji se nijesu mogli registrovati, pa su bili primorani da traže ljekara u drugom dijelu grada.

U Fondu zdravstva juče su naveli da je u toku realizacija Projekta automatskog ažuriranja baze podataka osiguranika. Jedna od prvih aktivnosti podrazumijevala je preuzimanje podataka iz CRS-a, koje od 1. januara ove godine vodi MUP.

U narednom periodu Fond će ažurirati bazu izbjeglih i interno raseljenih lica koja imaju pravo na zdravstvenu zaštitu na osnovu kartona.

„Vijesti“ su ranije objavile da je elektronski CRS (eCRS), koji služi za preuzimanje podataka o građanima, već duže ne radi zbog zastarjelosti opreme i kvara. Na taj sistem su bila povezana, između ostalih, ministarstva prosvjete, rada, pravde, Poreska uprava, Fond PIO, pa su imale problem da preuzimaju podatke i ažuriraju sopstvene elektronske baze.

Bonus video: