Njemci bi prinudno da naplate još devet miliona

Gradonačelnik Dragan Krapović ranije kazao da je iz Tužilaštva sugerisano da ne plate ni cent do okončanja istrage
69 pregleda 0 komentar(a)
Kolektor Budva, Foto: Vuk Lajović
Kolektor Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.03.2017. 19:13h

Njemačka kompanija WTE Wasertehnik podnijela je zahtjev za prinudnu naplatu još 9 miliona eura od Opštine Budva.

Firma koja naselju Vještica rukovodi postrojenjem za tretman otpadnih voda i sprovodi projekat izgradnje sistema vrijednog 58 miliona eura uručila je nalog za naplatu javnom izvršitelju.

“Vijestima” je potvrđeno da će se Opština Budva žaliti i na novi nalog njemačke firme.

WTE, čiji je vlasnik koncert EVN u većinskom vlasništvu države Austrije, prije dva mjeseca dostavio je nalog za prinudnu naplatu 5,5 miliona eura, na koji je Opština uložila žalbu sudu.

I dok sud još nije odlučio o žalbi, stigao je i novi nalog.

Prema računici WTE, Opština duguje ukupno 14,5 miliona eura, na osnovu nevraćenih rata kredita i održavanja postrojenja za gotovo dvije godine.

Opomena advokatske kancelarije Ane Đukanović, koja zastupa WTE, da će biti primorani da prinudnim putem naplate dugovanje, dostavljena je Opštini još prije dva i po mjeseca.

Postrojenje je u oktobru 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, a Opština Budva se za izgradnju zadužila 58,5 miliona eura kod njemačke razvojne banke KfW.

Opština već gotovo dvije godine nije uplatila ni cent po osnovu ugovora sa njemačkim partnerom. Godišnje obaveze Budve za izmirivanje kredita i održavanje postrojenja iznose šest miliona eura.

“Vijesti” su ranije objavile da je novi gradonačelnik Dragan Krapović istakao da neće platiti ni cent dok traje istraga i da im je to sugerisano iz Specijanog tužilaštva, što do juče nije demantovano.

"Imamo optužnicu da je pričinjena šteta Opštini Budva od tri miliona, što je bivši direktor WTE u Crnoj Gori Ginter Faust priznao, i potpisao sa Specijalnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice. I dalje se vodi istraga o kompletnom projektu. Nama je sugerisano da ne plaćamo ništa dok se cijela stvar ne razriješi”, rekao je ranije Krapović.

WTE pak traži da se ispoštuju ugovorene obaveze i da Opština uplati makar deseti dio duga.

Oni su upozorili da od kraja marta ne garantuju da će postrojenje raditi, u slučaju kvara.

Direktor informacija i komunikacija koncerna EVN Štefan Cah saopštio je prošle sedmice “Vijestima” da je “WTE Opštini Budva već dao više predloga o načinu regulisanja zahtjeva, koji nažalost još nisu doveli do razgovora u pravcu rješavanja problema“.

On je istakao da pokušavaju da pronađu rješenje probema.

Opština je inicirala formiranje savjetodavnog tijela, koje bi činili predstavnici WTE, Opštine i Vlade, kako bi se riješio problem, redefinisao ugovor i utvrdilo koliko je do sada novca utrošeno za izgradnju kolektora.

Njemačka firma je investiciju osigurala kroz garancije država - Crne Gore i Njemačke, koje mogu biti aktivirane ako Budva ne izmiri obaveze.

Bonus video: