Turisti ne žele da preskaču rampe

U inicijativi koja je podnijeta 8. marta piše da je nekategorisani put Borikovača - Brštanovica lokalnog značaja i da ga svakodnevno koristi lokalno stanovništvo, vlasnici nepokretnosti, privrednici i preduzetnici iz Crne Gore i BiH, kao i članovi lovačko-ribolovnih organizacija… Put je i pristupni do rijeke Tare i na njemu je prošle godine postavljena rampa i kontrolni punkt
115 pregleda 1 komentar(a)
Rafteri, Foto: Privatna arhiva
Rafteri, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.03.2017. 19:42h

Udruženje raftera Crne Gore ponovo je podnijelo Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odluke o postavljanju rampe i kontrolnog punkta za ulazak u splavište Brštanovica, kao i naplatu taksi, koje je SO Plužine donijela prošle godine.

Na prethodne inicijative niko nije reagovao, a rafteri se nadaju da će njihov problem biti riješen prije sezone, koja treba da poč ne narednog mjeseca.

U inicijativi koja je podnijeta 8. marta piše da je nekategorisani put Borikovača - Brštanovica lokalnog značaja i da ga svakodnevno koristi lokalno stanovništvo, vlasnici nepokretnosti, privrednici i preduzetnici iz Crne Gore i BiH, kao i članovi lovačko-ribolovnih organizacija… Put je i pristupni do rijeke Tare i na njemu je prošle godine postavljena rampa i kontrolni punkt.

Rafteri podsjećaju da u Zakonu o raftingu, na koji se SO Plužine pozvala, stoji da na svakoj rafting ruti ide najmanje jedna osoba odgovorna za održavanje reda i sigurnosti, kao i da nekategorisani put ne predstavlja rafting rutu kao plovni put ili njen dio, kako je rafting ruta definisana Zakonom.

Član Udruženja raftera Veljko Vujanović tvrdi da je zbog postavljene rampe i kontrolnog punkta, kao i naplate takse, broj turista prošle godine bio za preko 20 odsto manji nego godinu ranije, a da očekuju da se taj trend opadanja turista nastavi i ove godine. Vujanović ističe da su turisti od Šćepan polja do Brštanovice, putu dugom svega devet kilometara, prinuđeni tri puta da stanu.

“Na drugoj strani rijeke, iz opštine Foča su shvatili značaj razvoja turizma na Tari i odlučili da podrži svoje privrednike praveći im potpuno novi put u dužini od 14 kilometara, pa sam siguran da će Fočaci izgradnjom ovog puta odvući i veliki broj turista iz Crne Gore. Mi ćemo od opštine dobiti još jednu rampu pa bi možda dobro bilo da goste umjesto na rafting vodimo na preskakanje rampi. I to je aktivni odmor“, sarkastičan je Vujanović.

Rafteri tvrde da uvođenjem naknada za park prirode (PP) „Piva“ sada moraju da plaćaju po dva osnova - 50 centi Upravi za vode, koja je vlasnik rijeke, i tri eura Parku, pa računajući i cijenu čamca, sada po turisti plaćaju 4,8 eura što je, kako tvrde, četvrtina bruto cijene raftinga.

“U Udruženju raftera su, razmatrajući probleme i barijere koje su im nametnute nepravilnim postupanjem organa i odlukama koje se donose po hitnom postupku, odlučili da preduzmu sve kako bi im se suprotstavili. Pri tome ćemo poštovati zakon, za razliku od onih koji su nam priređivali prošlogodišnje predstave“, poručio je Vujanović.

Delić: Ne poštuje se zakon, ruši rampa i nema spiskova putnika

Direktor PP „Piva“ Slobodan Delić kazao je da Park prirode ne radi ništa što nije predviđeno zakonom i u praksi potvrđeno radom nacionalnih parkova.

„Ne treba zaboraviti da su cijene u nacionalnim parkovima mnogo veće i da se niko zbog toga ne buni. Tako za istu kilometražu u nacionalnom parku moraju platiti deset eura naknade za rafting, tri eura za ulaznicu i pet eura za komunalnu taksu“, kazao je Delić .

Prema njegovim riječima, rafteri su prošle godine odbijali da poštuju Zakon o raftingu jer nijesu donosili spiskove putnika, a bili su u obavezi, zbog čega će, kako je kazao, ove godine biti sankcionisani. Kako je kazao, nepoznate osobe su prošlog ljeta u više navrata rušili rampe i onemogućavali nadzornicima da rade svoj posao.

„Da li je prošle godine bilo manje ili više turista najbolje govori podatak da je prethodnih godina turistička organizacija, na osnovu izletničkih taksi, bilježila od 27 do 29 hiljada rafting turista, dok ih je prošle godine bilo 38.000“, istakao je Delić .

Bonus video: