Iz Herceg Novog najavljuju: Kolektor gotov do dolaska turista

Investiciju vrijednu više od 31 milion eura, pratili su brojni problemi i kašnjenje radova, pa je lokalna vlast, kao investitor, namjeravala i da raskine ugovor sa izvođačem
96 pregleda 1 komentar(a)
Kolektor HN, Foto: Slavica Kosić
Kolektor HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.03.2017. 19:57h

Izgradnja hercegnovskog kolektora trebalo bi da bude završena do početka turističke sezone, četiri godine nakon ugovorom predviđenog roka.

Izvršni direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milorad Velaš kazao je da je turska kompanija “Ćeltikćioglu” završila građevinske radove na izgradnji kolektorske mreže i pumpnih stanica od Forte Mare do glavne pumpne stanice u Meljinama. “Radove na prespajanju 40-ak priključaka sekundarne mreže, koji nisu bili predviđeni ugovorom sa turskim izvođačem, Opština je povjerila firmi 'MT Mont'. Rok za završetak tih radova je kraj aprila”, kazao je on.

Investiciju vrijednu više od 31 milion eura, pratili su brojni problemi i kašnjenje radova, pa je lokalna vlast, kao investitor, namjeravala i da raskine ugovor sa izvođačem.

Zaključeno je, međutim, da bi dug, skup i neizvjestan sudski postupak donio više štete nego koristi, pa je jesenas turskom firmom dogovoren nastavak radova...

Pri kraju su i radovi na kolektorskoj mreži, koje su izvodili radnici beogradske firme “Milenijum.

Preostaje priključenje sa sekundarne mreže, što bi trebalo da bude završeno do kraja marta.

U tom dijelu završena je i rekonstrukcija vodovodne mreže.

Uskoro bi trebalo da bude potpisan i peti ankes Ugovora o izgradnji kanalizacione i vodovodne mreže koji predviđa vraćanje radovima devastiranog prostora u prvobitno stanje.

“Prioritet je sanacija magistrale u Zelenici, lokalni put u Bijeloj od potoka Pijavica do Kamenara i prilazni put (Radnička ulica) do postojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama”, pojasnio je Velaš.

Postojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, čija je gradnja povjerena turskoj kompaniji “Mas-Gintaš”, testira se čistom vodom, a 28. marta trebalo bi da počne i testiranje otpadnim vodama koje će trajati 12 sedmica.

Postrojenje će sa kolektorom činiti jedinstvenu cjelinu.

Bonus video: