Očišćen put do Male Crne Gore

"Posla je bilo dosta ali manje nego što smo očekivali. Uprkos dugotrajnim niskim temperaturama snijeg nije bio mogo zaleđen. Ali nigdje niži od jednog a na nekim mjestima, mjerili smo, bio je visok gotovo tri metra", kaže Zoran Pedović
277 pregleda 0 komentar(a)
Mala Crna Gora, Foto: Obrad Pješivac
Mala Crna Gora, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 23.03.2017. 15:50h

Nakon cjelodnevnog čišćenja u protekla tri dana, snjegočistači Komunalnog preduzeća su u srijedu u 16 časova došli u Selo Crna Gora.

Prva dva dana djelovala su dva snjegočistača. Iza Radojice Anđelića na “Unimogu” sa roto frezom kretala, koji je pobijao namete, išla je i širila put utovarna lopata sa operaterom Zoranom Pedovićem. Trećeg dana, dijelom puta čija je trasa pogodovala, djelovala je samo utovarna lopata.

"Posla je bilo dosta ali manje nego što smo očekivali. Uprkos dugotrajnim niskim temperaturama snijeg nije bio mogo zaleđen. Ali nigdje niži od jednog a na nekim mjestima, mjerili smo, bio je visok gotovo tri metra", kaže Zoran Pedović.

Završetkom čišćenja okončana je blokada sela iz pravca Žabljaka koja traje od prve polovine decembra.

Mještanin Vladimir Dakić kaže “Vijestima” da su u doskora mnogo brojnijem selu ovu zimu provela svega 22 stanovnika u 13 domaćinstva.

Iz pravca Plužina, kanjonom Sušice, put je otvoren 11. februara, nekoliko dana pošto su pripadnici Službe zaštite i spasavanja iz Plužina motornim sankama prihvatili bolesnika iz Crne Gore kako bi se transportovala ljekarima.

Nakon uspostavljanja prohodnosti puta prema Pivi još jedan stanovnik sela Mala Crna Gora transkortovan je u bolnicu.

Surovi durmitorski vrh Štuoc, kojim se, na nadmorskoj visini od 2.050 metra pruža put od Žabljaka prema ovom selu, umalo nije bio koban po Miodraga Dakića iz Beograda. On se drugog dana Božića uputio svojima u selo. Motornim sankama do Štuoca a pošto sanke dalje nijesu mogle, po ekstremnoj hladnoći, krenuo je pješice. Padao je sumrak a on nije stizao kući pa se rodbina zabrinula. Telefonom je uspostavljen kontakt sa Milutinom Migom Tomčićem, jedinim koji se u ostarjelom selu mogao uhvatiti u koštac sa surovom planinom i krenuti u susret Dakiću. Već je padao sumrak kad je krenuo a u 18 časova je pronašao Dakića promrzlog u planini.

Bonus video: