KCCG: Nedostatak i dotrajalost opreme i deficit stručnog kadra su najveći problemi

„Menadžment je uradio potrebnu specifikaciju, i očekujemo ovih dana raspisivanje tendera za nabavku nove opreme – aparata za zračenje, gama kamere, novog magneta i skenera, dvije angio sale i ostale opreme koja je potrebna i za kardio centar, i za druge klinike.U planu nam je i stvaranje kadra koji će tu novu opremu dočekati“, navela je Kovačević
93 pregleda 6 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2017. 13:24h

Nedostatak opreme i dotrajalost postojeće, kao i deficit stručnog kadra, najveći su problemi Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i glavni uzročnici stvaranja listi čekanja, saopštio je menadžment te ustanove.

Direktorica KCCG, Zorica Kovačević, kazala je na konferenciji za novinare da će početkom aprila saopštiti koje će kadrovske promjene uslijediti i na kojim klinikama, i naglasila da je ponosna na rad većine ljekara u toj ustanovi.

Ona je kazala da su prioriteti u narednom periodu nabavka nove opreme i edukacija kadra, ali i komunikacija sa nadležnim institucijama i sindikatima u cilju povećanja plata zaposlenih u zdravstvu.

„Menadžment je uradio potrebnu specifikaciju, i očekujemo ovih dana raspisivanje tendera za nabavku nove opreme – aparata za zračenje, gama kamere, novog magneta i skenera, dvije angio sale i ostale opreme koja je potrebna i za kardio centar, i za druge klinike.U planu nam je i stvaranje kadra koji će tu novu opremu dočekati“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, na nivou Ministarstva zdravlja obezbijeđeno je 700 hiljada eura, i KCCG će najveći dio novca ove godine potrošiti na edukaciju.

„I tokom čitave godine ćemo nastaviti dopunski rad, kako bismo sve uradili da pacijenti što brže došli u proceduru“, kazala je Kovačević.

Kako je navela, trenutno je najvažniji njihov predlog da iz Ministarstva zdravlja obiđu opšte bolnice i da sagledaju šta one rade.

„Magnet se radi samo u KCCG, 95 odsto holtera za očitavanje radi u KCCG, a svaka bolnica u Crnoj Gori ima najmanje tri kardiologa. Od početka govorim da je Klinički centar bespotrebno opterećen pacijentima iz drugih gradova, ako već imamo opšte bolnice“, kazala je Kovačević.

Ona je naglasila da se mora brzo reagovati i vidjeti šta je to što fali opštim bolnicama, i na koji način se može rastereti KCCG jednog dijela procedura.

Kovačević je poručila da menadžment KCCG neće ništa „držati pod tepihom“.

„Nama je interes da vam saopštavamo pravu istinu, jer ona treba da dođe do građana, o bilo kojem pitanju iz KCCG i zdravstva uopšte“, istakla je ona.

Kovačević je zamolila pacijente za razumijevanje. „Kao što vidite, to nije nerad u Kliničkom centru. Ovo je rudnik. Ako dođete poslijepodne, ili subotom i nedjeljom, vidjećete da su sve operacione sale zauzete“.

Ona je ocijenila da nije u redu da toliko pacijenata čeka na osnovne operacije koje mogu da se rade u svim bolnicama u Crnoj Gori.

„Bez obzira na sve to, mi ćemo nastaviti sa posvećenim, produženim, prekovremenim i dopunskim radom“, poručila je Kovačević.

Na pitanje gdje su najduže liste čekanja, ona je kazala da je najveći problem na kardiologiji, i naglasila da su ljekari na toj klinici preopterećeni.

„Ne možete od njih očekivati da rade svakog dana u ambulanti. Oni imaju svoja odjeljenja i pacijente, idu u ambulante, dežuraju, pripravni su za hitne intervencije. Zaista, prvi put poslije tri mjeseca kažem da sam ponosna na rad jednog broja ljekara u KCCG, u većem dijelu“, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da će početkom aprila saopštiti koje će biti promjene kada su u pitanju direktori klinika.

„Inače, danas nam je došla saglasnost za novu sistematizaciju, što znači da svi zaposleni moraju dobiti rješenja po njoj. To će biti prilika da oni kojima dam mandat dobiju nova rješenja, a oni koji koji ne budu zadovoljili naše kriterijume neće dobiti rješenje kao direktori klinika“, precizirala je Kovačević.

Upitana da li odlazak doktora Aleksandra Nikolića iz KCCG predstavlja problem, ona je kazala da će KCCG preduzeti sve mjere da pacijenti koji čekaju tu operaciju budu potpuno zbrinuti.

„Sam podatak da je preko 80 pacijenata operisano za vrijeme njegovog godišnjeg odmora, mislim da dovoljno govori“, dodala je Kovačević.

Ona je najavila da će KCCG od 1. maja angažovati doktorku Oliveru Rašović, koja već pet godina radi kao kardiohirurg u Italiji i ima za sobom veliki broj operacija.

„Smatramo da će četiri kardiohirurga, i dva nova koji do kraja godine završavaju specijalizaciju, biti sasvim dovoljan broj“, kazala je Kovačević i naglasila da je ubijeđena da kardiohirurzi koji trenutno rade u Kardio centru zadovoljavaju, i da se hirurške intervencije izvode kao u evropskim centrima.

Na pitanje da li je tačno da su još četiri ljekara najavila odlazak iz KCCG, ona je rekla da nema tu informaciju.

Kovačević je kazala da su u proteklih tri mjeseca razgovarali sa jednim brojem ljudi koji su napustili Klinički centar, i da su se neki od njih vratili u KCCG, a neki su spremni da to učine.

„Imamo čak najavu da će se jedan broj ljekara koji su radili u Kodri rado vratiti“, dodala je ona.

Najvažnije je, kako je navela, pitanje plata u KCCG.

„Čekamo ministra i sindikat da sjednemo i vidimo kako ove godine možemo da utičemo na poboljšanje statusa svih zaposlenih u zdravstvu, i to nam je, pored svega ovoga, veoma značajno. I ako nabavite opremu, i sve završite, a ako nemate zadovoljan kadar, opet ćete imati problema u funkcionisanju svih zdravstvenih ustanova“, naglasila je Kovačević.

Govoreći o Institutu za bolesti djece (IBD), ona je podsjetila da je obezbijeđeno preko 200 hiljada donacija za nabavku neophodne opreme .

„To nam je bio prioritet. Doći će novi skener do kraja godine, nabavili smo dva ultrazvučna aparata, obezbijedili ljekari dopunski rad, dali saglasnost direktorici da preduzme sve mjere za angažovanje ljekara iz inostranstva, i krenuli u obezbjeđivanje kadra“, navela je Kovačević.

Taj kadar, kako je navela, vide u 200 novih specijalizanata koji će tokom sljedećih godina doći u KCCG, "ali neće odmah početi da rade sve, nego im je potrebna dodatna edukacija".

Bonus video: