Kupci stanova u zgradi na Nikoljcu mogu da odahnu: Useliće nakon tri godine čekanja

Bar dvije od tri zgrade biće useljive za nedjelju dana ako sve bude teklo po planu, kaže Idriz Mahmutović, direktor kompanije koja je izvođač radova...
387 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada, Nikoljac, Foto: Jadranka Ćetković
Zgrada, Nikoljac, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.03.2017. 20:54h

Pet godina nakon početka gradnje i tri od planiranog završetka radova, zgrade Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSI) u bjelopoljskom naselju Nikoljac trebalo bi da budu spremne za useljenje za nedjelju dana.

To je “Vijestima” saopštio Idriz Mahmutović, direktor kompanije “Elmont” koja je izvođač radova.

On je precizirao da će, ako sve bude teklo prema planu, bar dvije od tri zgrade biti useljive za nedjelju dana.

Predsjednik Odbora direktora CFSI Danilo Popović od petka nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

Dio stanara je dobio ključeve, ali u stanovima još nema struje ni vode.

Iz Crnogorskog elektodistributivnog sistema - CEDIS “Vijestima“ je juče saopšteno da rade na ugradnji brojila:

“Očekuje se da će sjutra objekti biti priključeni na distributivni sistem elektirčne energije u cilju funkcionalnog ispitivanja. Nakon sprovođenja propisanih procedura, potrebno je zaključiti ugovore o priključenju i snabdijevanju kako bi korisnici bili trajno priključeni na elektrodistributivni sistem”.

Kupci kažu da su odavno isplatili stanove i da godinama, uz kredit, plaćaju kirije, zbog čega su u nezavidnom položaju.

Zbog probijanja rokova, kupci stanova su protiv CFSI do sada podnijeli 16 tužbi.

Oni krive CFSI, ali i izvođače radova i elektrodistribuciju.

Bjelopoljac Danilo Dajević kaže da je stan u cjelosti isplatio prije tri i po godine, ali da još nema ništa od useljenja:

“Već dvije godine nam iz dana u dan govore da ćemo useliti u stanove. Svakodnevno slušamo iste priče, od Fonda da je kriv podizvođač, od podizvođača da je kriv Fond, od Fonda da je kriva lokalna samouprava i tako nas drže u začaranom krugu. Plaćan stan privatno i ratu za kredit i sve to postaje neizdrživo“.

Blagoje Bato Vuković ispričao je da iz Crnče, udaljene 20 kilometara od Bijelog Polja, svakog dana putuje sa dvoje djece koju je upisao u gradsku školu upravo zbog stana.

“Ovo je postalo neizdrživo, mjesečno trošim više od 200 eura za gorivo, vozim djecu u školu, na treninge, privatne časove, folklor, fudbal. Našao sam se u bezizlaznoj situaciji”.

Probleme ima i Dejan Kojović koji sa suprugom živi u iznajmljenoj garsonjeri: “U stan sam prije oko mjesec dana ubacio 90 odsto stvari, poslije čvrstih uvjerenja Fonda da ćemo useliti u januaru. Od svega još nema ništa... Poslije svih odlaganja, u stan je trebalo da uselim 13. jula 2016. godine. Plaćam kredit i stan”.

Izgradnja zgrada sa oko 150 stanova počela je 13. jula 2012.

Bonus video: