Gačević o radu pljevaljskog suda: Bez normi jer nema predmeta

Ostalo je pet krivičnih predmeta iz 2016. godine i 191 parnični predmet, od kojih je 90 odsto iz 2015. godine. Preostalih 10 odsto predmeta iz parnica je iz prethodne godine
277 pregleda 0 komentar(a)
Radinka Gačević, Foto: Goran Malidžan
Radinka Gačević, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.03.2017. 19:17h

Sudije pljevaljskog Osnovnog suda, zbog malog broja predmeta u radu, nisu ostvarili punu normu u prošloj godini, kaže predsjednica Suda Radinka Gačević.

Kako je istakla, sudije parničari su ostvarili nešto oko 80 odsto norme, a sudije krivičari oko 50 odsto. Norma je 300 predmeta po sudiji u parnici, a 270 predmeta sudijama krivičarima.

“Ovo što je ostalo je većinom sa kraja prošle godine, tako da nije bilo uslova ni da se počne sa suđenjem, a ne da se suđenje završi”, kazala je Gačević.

U 2016. godini u Osnovnom sudu u Pljevljima bilo je u radu 2293 predmeta, od čega je riješeno 2010 predmeta, ili 88 odsto. U toku godine primljeno je 2012 predmeta, a iz prethodne godine je prenijet 281.

Na rješavanju ovih predmeta radilo je šest sudija.

Ostalo je pet krivičnih predmeta iz 2016. godine i 191 parnični predmet, od kojih je 90 odsto iz 2015. godine. Preostalih 10 odsto predmeta iz parnica je iz prethodne godine.

“Nemamo predmeta starijih od tri godine, tzv. „predmeta u crvenim omotima“, izuzev dva parnična predmeta, od kojih je jedan stigao 20. decembra, a jedan je delegiran iz suda u Žabljaku u septembru, tako da ta dva predmeta nisu mogla da budu riješena. Ostali predmeti su svi novijeg datuma i većina njih je riješena u ovoj godini. Mogu da kažem da je osjetan pad priliva u ovoj godini u odnosu na prethodne, tako da je 15 odsto manje krivičnih predmeta nego u 2015, dok je parnica 24 odsto manje”, kazala je Gačević.

Ona je kvalitet rada sudija ocijenila zadovoljavajućim, istakavši da je po žalbi ukinuto svega 15 odsto predmeta.

“Završili smo 88 odsto svih predmeta, sve presude su urađene u zakonskom roku. U prošloj godini nijesmo imali nijedan kontrolni zahtjev niti je bilo tužbi koje su bile osnov tužbi za pravično zadovoljenje pred Vrhovnim sudom koje su usvojene”, rekla je Gačević.

Ona je naglasila da su Službi za pružanje besplatne pravne pomoći podnijeta 44 zahtjeva u prošloj godini, od kojih je usvojeno 39. Uglavnom se radilo o osobama u stanju materijalne potrebe i licma slabog imovnog stanja.

Sve dotrajalo, problem i podzemne vode

Do prošle godine sud u Pljevljima nije imao sudnicu, pa su sudije suđenja obavljali u kancelarijama. “Kancelarije su male i često nijesu mogle da prime sve stranke, a ne one koji prate suđenje s obzirom na to da su sva suđenja bila javna. Prošle godine je napravljena sudnica u prostorijama gdje je nekad bilo tužilaštvo, tako da sad imamo dobre uslove što se tiče prostora. Prozori su dotrajali, u podrumu se izlivaju podzemne vode“, rekla je predsjednica suda.

Bonus video: