Medenica: Na javnoj sceni je građanska nedisciplina

Prema njenim riječima, posledice oportunog ponašanje na javnoj sceni snose “oni koji postaju žrtva, a da uopšte ne znaju zbog čega”
72 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2017. 19:57h

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica osudila je ponašanje mladih Demokratskog fronta, koji su minulog vikenda održali performans i protestovali ispred stana Mušike Dujovića, predsjednika Apelacionog suda Crne Gore.

“Do sada nismo imali apsolutno nikakav vid pritisaka. Ovo sada je toliko agresivno i nepristojno da sam zapanjena. Nema ni u jednom demokratskom društvu da se ide prema sudskoj grani vlasti I onemogućava njihovo nesmetano i nepristrasno odlučivanje”, istakla je Medenica na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu Vrhovnog suda.

“Upozoravam da sudska grana vlasti u svom ostvarivanju sudijske misije mora biti lišena svih vrsta pritisaka, uz garantovanu i nesmetanu samostalnost i nezavisnost, i punu zaštitu nosilaca sudske funkcije, kako njihove lične sigurnosti i njihovih porodica, tako i profesionalnog postupanja i digniteta sudijske funkcije. Na javnoj sceni je građanska nedisciplina, dupli aršini i neprimjereni napadi koji pokušavaju urušiti samostalnost i nezavisnost, i ugroziti ličnu i porodičnu sigurnost sudija, čime se želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje pravni poredak ove države kroz ometanje vladavine prava. Preduzimaju se sve mjere od određenih političkih grupacija koje žele dovesti do erozije prava, a time i likvidacije samostalnosti i nezavisnosti sudskog odlučivanja. Poručujem svima da sudije stoje na braniku prava i pravde. Tako će i biti dok god nose sudijsku togu. Njihova misija je da građanima omoguće nesmetani pristup sudu, zakonitu i pravičnu sudsku odluku, lišena svih političkih pritisaka i na tome će istrajati”, kazala je Medenica.

Mladi Demokratskog fronta održali su performans u podgoričkom naselju Malo Brdo, ispred stambenog objekta gdje živi sudija Apelacionog suda u Podgorici, Mušika Dujović koji je, kako ocjenjuju, odgovoran za donošenje odluke o produženju pritvora Mihailu Čađenoviću.

„U ovoj kući živi čovjek koji bi trebao da dijeli pravdu u skladu sa zakonom, ali on to nažalost ne radi. Njegove komšije misle da je on pošten i čestit čovjek. Mi smo danas došli da mu poručimo – Pravda će zakucati na tvoja vrata“, poručio je ispred mladih DF-a Koča Đurišić.

Vesna Medenica nije željela da komentariše sporazume za priznanje krivice i eventualno male kazne.

“Što se tiče instituta sporazuma o priznanju krivice, uveden prije nekoliko godina, a sada na pravnoj i političkoj sceni imao ovoliko komentara, ja posebno ne želim da dajem komentar, jer ipak predsjednik Vrhovnog suda nikada ne treba da komentariše pravosnažnu sudsku odluku. Ako je sporazum saglasnost volja između onoga što vrši krivično-pravni progon i onoga protiv koga je taj progon usmjeren, onda sud to potvrdi i dobije svoju pravosnažnost, ja tu ne mogu ništa da komentarišem", pojasnila je ona.

Specifična godina

Govoreći o radu Vrhovnog suda i opštem učinku crnogorskih sudova, Medenica je kazala da je prošla godina bila izuzetno radna, ali i veoma specifična.

Kako je navela, kod vih sudova u Crnoj Gori, osim onih za prekršaje, u radu bilo 130.776 predmeta, od čega je završeno 90.537, a nezavršenih je ostalo 32313, ili 24,7 odsto.

“I ove godine su sudije osnovnih sudova, u kojima se bije bitka za kvalitet pravde, bile najviše opterećene. U pojedinim, kao što su u Podgorici i Kotoru, sudije su imale gotovo 900 predmeta u radu, a na državnom nivou sve sudije su bile opterećene sa po 531 predmetom”, navela je Medenica.

Ona je kazala da kvalitet rada ne trpi usljed takvog kvantiteta što je, kako je navela, ohrabrujuće i afirmativno za crnogorsko sudstvo.

Medenica je kazala da su sudovi, prošle godine, donijeli ukupno oko 90.537 odluka, od kojih je svega 2748 ukinuto.

Ona je rekla da se treba osvrnuti i na pojedine sudove koji, kako je kazala, urušavaju velike napore cjelokupnog sudstva da kvalitet pravde bude dobar.

“Jer sa preko 33 odsto Bar, 38 odsto Herceg Novi i 31 odsto Kotor i 34 odsto Ulcinj, znatno utiče na konačan utisak i zaključak o kvalitetu sudskih presuđenja, i hitno se moraju preduzeti mjere prema sudijama koji očigledno iskazuju nekvalitetno primjenjivanje i materijalnog i procesnog prava”, navela je Medenica.

Kako je kazala, njihov radni učinak će se evidentirati kroz ocjenjivanje, što će imati posljedice na dalje njihovo sudijsko anfgažovanje.

Ona je rekla da su sudovi svojim ažurnim radom obezbijedili potovanje prava građana na suđenje u razumnom roku, a samo 0,68 odluka je donijeto van zakonskog roka.

Vrhovni sud je, kako je kazala, ostvario ažurnost, efikasnost i blagovremenost u svom radu, uprkos većem prilivu predmeta nego u 2015. godini.

“Vrhovni sud je ukupno u radu imao 4.407 predmeta, od kojih je do 31. decembra riješio 4.175, ili 94,78 odsto”, precizirala je Medenica.

Ona je najavila da je, u dogovoru sa Vladom i Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, na putu rješavanje gorućeg problema crnogorskih sudova - nedostajućeg radnog prostora.

“Zgrada koja je bila namijenjena CANU biće ustupljena crnogorskim sudovima”, kazala je Medenica.

Bonus video: