Herceg Novi: Utvrditi štete na biljnom fondu nastale tokom jaunarskih hladnoća

"Smatramo da je Opština trebalo da oformi komisiju za procjenu štete, pozove građane Herceg Novog da dostave svoje liste uništenih vrijednih biljaka, i da se tako napravi popis uništene vegetacije i izvrši poređenje sa katastrom zelenih površina, koje je svojevremeno započeo hortikulturni stručnjak Ante Sterniša"
1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.03.2017. 10:16h

Lokalna uprava i njene nadležne službe nisu adekvatno reagovale nakon januarskog talasa hladnoće koji je zahvatio hercegnovsku opštinu, tvrdi se u saopštenju nevladinih organizacvija "Ekološko društvo Boke Kotorske", "Društvo građana za zaštitu Herceg Novog" i "Koraci – Step". Traže da se oformi komisija koja bi utvrdila štete na biljnom fondu koji je stradao zbog niskih temperatura i orkanskog vjetra u januaru.

"Smatramo da je Opština trebalo da oformi komisiju za procjenu štete, pozove građane Herceg Novog da dostave svoje liste uništenih vrijednih biljaka, i da se tako napravi popis uništene vegetacije i izvrši poređenje sa katastrom zelenih površina, koje je svojevremeno započeo hortikulturni stručnjak Ante Sterniša. Talas hladnoće, koji je zahvatio Herceg Novi u januaru ove godine, kada su se temperature spuštale i do minus 9 stepeni Celzijusa, najniže su izmjerene u Herceg Novoim Moglo bi se reći da se dogodio pravi klimatski udar, koji se javlja jednom u pola milenijuma, možda tek jednom u hiljadu godina", navodi se u saopštenju i podsjeća na hladne zime 1928. i 1942. godine, kada se snijeg zadržao nekoliko dana, ali navode da temperature nisu bile niske kao 2017. godine.

"Hladnoća je potrajala čitavu sedmicu, i napravila veliku štetu na vegetaciji. Podsjetimo se da je nakon strašne hladnoće sa ledom, potom i snijegom, stigao i orkanski vjetar. Stradalo je mnogo vrijedne mediteranske i tropske vegetacije, kako u privatnim vrtovima, tako i u parkovima hotela i na slobodnim površinama. Stabla fikusa i filadendrona, koja su bila na otvorenom, ponos grada, naranče, limuni, citroni, razne atraktivne parkovske vrste, ili su potpuno nestali ili su u veoma teškom stanju", tvrdi se u saopštenju.

"Procjena izgubljenih biljnih vrsta mogla bi da se obračuna kao ekonomske štete, koja teško da može da bude nadoknađena u novcu, ali bi mogla da pomogne solidarnost među građanima da se uništena vegetacija makar nadomjesti drugom", poručuje se u saopštenju koje je u ime tri NVO potpisala Olivera Doklestić.

Bonus video: