Demokrate tvrde: Laković, IRF i Solo sproveli višemilionsku prevaru

"Da višemilionska prevara bude još očiglednija, finansijske transakcije, po zaključenom ugovoru, odvijale su se istog dana, i to isključivo posredstvom Prve banke"
283 pregleda 144 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2017. 19:04h

Demokratska Crna Gora održala je danas konferenciju za novinare na kojoj je generalni sekretar i predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović prezentovao "konkretne dokaze o još jednom slučaju višemilionske prevare, izvedene na štetu građana i države Crne Gore od strane organizovane kriminalne grupe"

"Akteri novog slučaja višemilionske prevare, koja je poslužila još jednoj zloupotrebi novca građana Crne Gore su tri subjekta: Investiciono-razvojni fond, „Solo“ d.o.o., preduzeće koje se bavi proizvodnjom proizvoda od papira i HD „Laković“", navodi se u saopštenju.

Demokrate su saopštile da ono što je naročito zabrinjavajuće jeste činjenica da je u ovoj "besprizornoj prevari učestvovao Investiciono-razvojni fond, čiji je glavni cilj, po Zakonu o IRF-u, ekonomski razvoj Crne Gore, kroz (između ostalog): podršku početnicima u biznisu, pokretanje novih investicionih ciklusa, podršku stvaranju novih proizvoda i tehnologija, podsticaj izvoza, podsticanje ravnomjernog regionalnog razvoja."

"U slučaju ove organizovane prevare, koju su Demokrate danas iznijele na vidjelo, višemilionska sredstva Investiciono-razvojnog fonda korišćena su, u dužem vremenskom trajanju, nezakonito i protivno njihovoj namjeni i ciljevima koji su predviđeni Zakonom o IRF-u. Ovo je učinjeno na sljedeći način: „Solo“ d.o.o., registrovano za proizvodnju proizvoda od papira, ispostavljalo je „Lakoviću“ fiktivne račune sa neuporedivo, po pravilu deset puta, većim iznosima od vrijednosti stvarno izvršenih usluga. A istog dana, po ispostavljanju lažnih računa, „Laković“ je sa IRF-om zaključivao ugovor o cesiji kojim je IRF pruzimao obavezu da isplaćuje dugovanja HD „Laković“. Da se radi o fiktivnim računima, jasno je na osnovu sljedećih činjenica: račun ne sadrži broj ugovora, na koji se poziva, račun ne sadrži specifikaciju robe po vrsti, količini i cijeni, dok preduzeće „Solo“, kao povjerilac, od ukupnog potraživanja, koje iznosi milion i sto hiljada, za sebe uzima samo 120.000 eura, i to samo na osnovu dva prezentovana ugovora. Da višemilionska prevara bude još očiglednija, finansijske transakcije, po zaključenom ugovoru, odvijale su se istog dana, i to isključivo posredstvom Prve banke", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Demokrata navodi se da samo na osnovu dokaza koji su danas prezentovani na konferenciji, "postoji osnovana sumnja da su ugovorima u čijem su posjedu Demokrate, navedena tri subjekta građane Crne Gore „olakšali“ za milion i 276 hiljada eura i to: ugovorom od 17. novembra 2016. godine za 500.000 eura, ugovorom od 21. jula 2016. godine za 600.000 eura i ugovorom od 14. marta 2016. godine za 176.000 eura, pri čemu je preduzeće „Solo“, kao protočni bojler između IRF-a i trgovinskog lanca „Laković“ zaradilo više od 150.000 eura".

Demokrate su u saznanju da je u 2016. i 2017. godini zaključeno više ovakvih ugovora između istih aktera, sa ciljem upumpavanja višemilionskih sredstava privilegovanim pojedincima i kompanijama.

"Postavlja se pitanje: kako je to preduzeće Laković kao višemilionski dužnik prema preduzeću „Solo“ postao višemilionski dobitnik sredstava građana Crne Gore? Zašto Investiciono-razvojni fond, suprotno Zakonu i ciljevima, preuzima fiktivne obaveze HD „Laković“ – nama je jasno. Samo zato što iza ove kompanije stoji moćan pojedinac ili moćni pojedinci“, istakao je Bogdanović.

U saopštenju Demokrata navodi se da je još jedna nezakonitost u ovom slučaju vezana za protivzakonito stavljanje oznake "tajno“ od strane Investiciono-razvojnog fonda, a koja se određuje za podatke čijim bi otkrivanjem mogle nastupiti teže štetne posljedice za bezbjednost i interese Crne Gore.

"I ovaj postupak Investiciono-razvojnog fonda, kojim se, očito, javnost željela uskratiti za saznanja o višemilionskim prevarama, dodatno ukazuje na to da iza cijelog slučaja stoji organizovano kriminalno djelovanje više lica uključenih u cijelu protivzakonitu proceduru, sa ciljem nanošenja štete državi Crnoj Gori i njenim građanima. Način raspolaganja protivpravno stečenim iznosima sredstava Investiciono-razvojnog fonda, po obavljenim transakcijama, bilo bi neophodno utvrditi u postupku koji bi sprovelo nadležno Tužilaštvo. Punu informaciju o prevarama, kao i svu dokumentaciju koju posjeduje, predsjednik Demokratske Crne Gore dostavio je vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću", zaključeno je u saopštenju.

Galerija

Bonus video: