Kad sloboda zavisi od volje pojedinaca

Policajci bi znali da je takvo ponašanje kažnjivo, da se uvelo krivično djelo - sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka
88 pregleda 7 komentar(a)
Slavko Radulović, Mihailo Jovoić, Foto: Boris Pejović
Slavko Radulović, Mihailo Jovoić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.03.2017. 08:05h

Poštovanje novinarske profesije u Crnoj Gori zavisi od ličnih stavova policajaca, šefova u policiji ili ministara unutrašnjih poslova u pojedinačnim slučajevima.

To su juče u zajedničkom saopštenju konstatovali predstavnici Akcije za ljudska prava (HRA) i Sindikata medija (SM), povodom hapšenja urednika u “Vijestima” Mihaila Jovovića i Slavka Radulovića.

Tvrde da incident koji su izazvali pripadnici Interventne jedinice pokazuje da u policiji nema dovoljno razumjevanje novinarskog posla i prava novinara da izvještavaju i fotografišu događaje na javnom mjestu.

“Da je bilo više sluha da se u Krivični zakonik uvede krivično djelo - sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka, svim policajcima bi moralo biti jasno da je ponašanje prema novinaru poput (prek)jučerašnjeg i zabranjeno i kažnjivo. Ovako, nažalost, ostaje atmosfera u kojoj poštovanje novinarske profesije zavisi od ličnih stavova policajaca, šefova u policiji ili ministara unutrašnjih poslova u pojedinačnim slučajevima”, navodi se u tekstu.

HRA i SM predložili da se u Krivični zakonik uvedu krivična djela - napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka kao i sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka...

Radna grupa za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika nedavno je odbila te predloge, uz obrazloženje da postoje i druge profesije koje su u povećanom riziku od napada, ne navodeći koje.

“Nacrt je uveo pojačanu zaštitu advokata u okviru zaštite koju već uživaju sudije i državni tužioci, što podržavamo. Ne vidimo koja je to druga profesija, osim novinarske, u Crnoj Gori izložena povećanom riziku od napada i sprječavanja obavljanja profesionalnih dužnosti. Svi relevantni domaći i međunarodni izvještaji o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori ističu kao problem napade na novinare i nekažnjivost tih napada”, piše u saopštenju.

Policajci su prekjuče uhapsili jednog od urednika “Vijesti” Slavka Radulovića, dok je ispred redakcije telefonom pokušavao da fotografiše policijsku akciju.

Pola sata kasnije, slobode je lišen i glavni i odgovorni urednik lista Mihailo Jovović, nakon što se u podgoričkom Centru bezbjednosti raspitivao za slučaj kolege.

Radulović je kasnije objasnio da se drskom policajcu predstavio, rekao je da novinar i saopštio da lična dokumenta i novinarsku legitimaciju može donijeti odmah iz par metara udaljene redakcije: “Policajac nije uvažio argument da mi je lična karta i službena legitimacija u redakciji, svega desetak metara od mjesta 'incidenta'. Nije prihvatio ni sugestije mojih kolega, koji su ponudili da odu po dokumenta, pa sam uhapšen naočigled desetine svjedoka iz bašte obližnjeg lokala i prolaznika”.

Radulović je stanicu policije napustio sa prekršajnim nalogom, a u međuvremenu glavnog urednika “Vijesti” nazvao je i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i izvinio se zbog incidenta.

“Novinare kao zečeve love po ulicama”

Iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore saopštili su juče da su službenici policije neprofesionalno postupili prilikom privođenja urednika “Vijesti”: “Nedopustivo je da se novinaru i građaninu Slavku Raduloviću, koji je ponudio da donese identifikacioni dokument jer je bio ispred redakcije u kojoj radi, to ne dozvoljava već se privodi. Zašto onda policija ne pohapsi pola grada koji šeta bez dokumenata ispred svojih zgrada, kad ih već ne zanimaju oni koji zarađuju milione u sivoj zoni”.

Predstavnici DPN pitaju o kakvom je policijskom profesionalizmu riječ - kad se hapsi i glavni urednik jer je došao “da vidi zašto mu saradnike love kao zečeve po ulicama”...

“Mogu li premijer i ministar unutrašnjih poslova da objasne podređenima da novinare ostave da rade svoj posao i da su oni u službi javnosti, bez obzira u kojoj redakciji rade i koliko ih kritikuju. Zar ne treba da se srame što nijesu riješili ubistva, napade na novinare i uništavanje imovine medija, uglavnom 'Vijesti'... Očekujemo da će ministar Mevldun Nuhodžić i javno da se izvini 'VIjestima' ali i svim novinarima zbog neprofesionalizma policijskih službenika. Takođe tražimo da provjeri da li je policajac koji je priveo Radulovića prešao granicu profesionalizma i da li će zbog toga disciplinski da odgovara”, navodi se u saopštenju.​

Bonus video: