Zabrinute za majke: Situacija opasna, učinite nešto

Komitet UN za zabranu diskriminacije će u julu razmatrati izvještaj, majke su diskriminisane
100 pregleda 29 komentar(a)
protest majki, Foto: Zoran Đurić
protest majki, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.03.2017. 09:39h

Aktivistkinje Centra za ženska prava i Anime Maja Raičević i Ljupka Kovačević zatražile su od poslanika Skupštine Crne Gore i Vlade da hitno preuzmu odgovornost i pomognu da se riješi problem nastao smanjenjem naknada majkama sa troje i više djece.

One navode da to treba učiniti odmah, prije nego posljedice ovog protesta ozbiljno ugroze živote žena i stabilnost poretka.

"Tako što ćete u skladu sa svojom odgovornošću i obavezom, omogućiti ženama koje su ostvarile pravo na nadoknadu da je nesmetano uživaju na način kako je to prvobitno predviđeno Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti - u punom iznosu”, navodi se u pismu aktivistkinja organizacija koje se bore za ženska prava.

Šefica koordinacionog odbora Željka Savković je na konferenciji ispred Skupštine Crne Gore, sinoć saopštila da su majke dobro - neke su kući, tri su se vratile na protest i nastavljaju štrajk glađu. Ona je apelovala na zdravstvene radnike da imaju sluha za njih.

Majke su sinoć čitale pjesme koje su napisale.

U pismu Maje Raičević i Ljupke Kovačević navodi se da je situacija u kojoj se našla država zbog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti direktna posljedica neozbiljne, nestručne i diskriminatorne politike crnogorskih institucija prema ženama.

"O tome je Vlada Crne Gore dužna da izvijesti Komitet Ujedinjenih nacija za zabranu diskriminacije žena (CEDAW), koji će u julu ove godine razmatrati državni izvještaj Crne Gore, ali i izvještaj ženskih nevladinih organizacija”, navode one u pismu.

One podsjećaju da su blagovremeno upozoravale na diskriminatorski zakon, ali da političari nijesu reagovali na to.

"Situacija postaje opasna - ozbiljno ugrožava živote žena koje već četvrti dan štrajkuju glađu i preko mjesec dana na betonu bez elementarnih uslova za život", navode aktivistkinje u pismu Vladi i poslanicima.

Savković: Majke iscrpljene, ali se drže

Korisnice naknada za troje i više djece provele su još jednu noć ispred crnogorskog parlamenta, iscrpljene su, a situacija je relativno mirna, saopštila je članica Koordinacionog odbora, Željka Savković.

Korisnice naknada već 17. dan protestuju zbog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a od utorka je jedan dio njih počeo da štrajkuje glađu.

"Jedna majka je bila u Hitnoj pomoći, vratila se nakon toga, dobro je. Ostale majke su zasad relativno dobro, malo su iscrpljene, ali se ne daju, drže se", rekla je Savković agenciji Mina.

Korisnice naknada pozvale su u petak poslanike crnogorskog parlamenta da im se obrate i danas u 17 sati dođu i javno iznesu mišljenje kako dati podršku majkama Crne Gore.

Savković je rekla ih još niko nije ništa obavijestio tim povodom.

"Vjerujemo da će se neko obratiti, ali još ne znamo, jer niko ništa nije javljao", kazala je ona.

Savković je rekla da su majke dobile pismo od predsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Pedra Agramunta, koji je naveo da je upoznat sa njihovim problemom da to treba rješavati u okviru institucija.

Bonus video: